Битка за Средоземно море: руски "малишани" против Шесте флоте САД

Фото: Минобороны РФ
Тест за пијанце: жена тражи од мужа који се касно вратио кући да каже "Гибралтар". Њему не успева ни да јасно изговори име мореуза који повезује Атлантски океан са Средоземним морем, а камоли да се сети да је то британска прекоморска територија, заједно са Акротиријем и Декелијом. Пијан човек се неће сетити ни чињенице да медитеранских земаља има још 17, плус две непризнате (Палестина и северни Кипар), али ће, и трештен, рећи да је Средоземно море (Mare Mediterranea) под контролом америчке морнарице. И ту фрустрирани филолог неће погрешити - Ратна морнарица САД је у Средоземном мору преко 70 година.
САД одавно Средоземно море сматрају својим, "унутрашњим" морем. Ту држе Шесту флоту Ратне морнарице САД, која је стално ојачана борбеном групом око носача авиона и са неколико десетина ратних бродова. Под контролом ове групе нису само земље медитеранског басена, већ практично цела Европа, Блиски исток и читава Северна Африка. А на корак далеко је и Црно море. Сада је америчке морнарица усредсређена на Сирију и Либан, делимично Кипар и Израел, понекад и Турску. Али главни циљ јој је борба против оперативне групе руске морнарице у Средоземном мору, која је значајно ојачала последњих неколико година.

ХИМАРС против "искандера" или у чему је сврха пребацивања новог америчког оружја на границе Русије


Програм размештања америчког оружја у балтичке земље се убрзава. Заједно са оклопним возилима и особљем, допремљеним на место вежбе "Удар сабље" (Saber Strike) у Естонији, САД су први пут од почетка милитаризације балтичких земаља на место одржавања вежбе пребациле више ракетних система плотунске паљбе ХИМАРС, који имају могућност дејства као оперативно-тактички ракетни системи.

У западној штампи пребацивање назвају "недвосмисленим сигналом Москви", али стручњаци за оружје позивају на трезвену процену опасности од америчке војне технике.