Кашуби: Јузеф Бруски (Józef Bruski, 1908-1974)

Извор за илустрацију: Pro memoria. Józef Bruski (1908-1974)
Човек препун хумора, јединствени приповедач, коме тешко ко, до данашњег дана, може бити раван. Његове гатке, веселе и са изненађујућом поентом, нису биле нити просте, нити вулгарне. Увек ведре, као и „дохтур з Липњице” (каш. dochtór z Lipnicë).

Родио се 11. фебруара 1908. у Пшитарњи (Przytarnia), у Хојњичком срезу (Chojnice). Гимназију је завршио у Хелмну (Chełmno), а медицинске студије, започете у Познању (Poznań), морао је да прекине због рата. Мобилисан је у Вермахт и послат у Француску, где је дезертирао прикључујући се француском покрету отпора (Resistance). Тамо се, поткрај рата, срео са вођом тајне Пољске војске у Француској, генералом Антоњијем Здројевским (Antoni Zdrojewski), који је такође био кашупског порекла. Из Француске се пребацује у Болоњу, где завршава медицинске студије. После повратка у домовину (1947) је радио у болницама у Славну (Sławno) и Хојњицама, а од 1959. је директор здравственог центра у Липњици (Lipnica), у хојњичком срезу.

Антитерористичка јединица одбила "напад терориста" у Киргистану


У ваздухопловној бази Кант у Киргистану, јединица за антитерористичка дејства је одбила напад замишљеног непријатеља, који је покушао да отме авион.

Подводни тенкови: близу Волгограда изведена посебна вежба



Посаде тенкова и борбених возила пешадије су на полигону "Прудбој" учествовали у обуци управљања тешком техником под водом.

Полет под узбуном пресретача МиГ-31 на Камчатки



Ловци-пресретачи МИГ-31 су 23. јуна полетали под узбуном и у оквиру ненајављене провере борбене спремности на аеродрому Елизово на Камчатки.
Авиони морнаричке авијације Тихоокеанске флоте дигли су се у небо са пуним борбеним комплетом наоружања на трупу. Према плану вежбе, ловци су прелетели у реон где замишљена непријатељска авијација нарушава државну границу.

Менаџер бежи из бордела

У Великој Британији је одржан референдум о изласку државе из Европске уније. Присталице "Брегзита" су победиле са разликом од око 4%. И одмах зачусмо узвике радости и горки плач губитника. Притом, емоције се више показују ван магловитог Албиона. И праве високоумне анализе о томе како ће Запад ићи даље. У Русији, такође, брину "шта ће бити ако буде", то јест, како ће излазак Велике Британије утицати на нас.
Међутим, прва реакција на одлуку грађана Велике Британије изгледа некако лажно. Није дошло до трагедије, није се догодила и неће се ни догодити. Џентлмен једноставно каже да напушта бордел "Европа". Зашто? Он више не жели да плаћа "девојкама": Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, итд. Новца има, али не би да празни новчаник. Како се каже, “креснуо“ и отишао.