недеља, 03. јул 2016.

"Сармат" ће испитати код Хавајских острва

За нову балистичку ракету се трасира нова маршрута


Русија је почела велике припреме за почетак летњег испитивања нове тешке интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" чије се увођење у наоружање предвиђа у 2018. години. Како је за лист "Известија" (Известия) изјавио бивши начелник штаба Стратешких ракетних снага Виктор Есин, ова ракета ће заменити најмоћније балистичке комплексе РС-20В "Воевода" (према НАТО класификацији - SS-18 mod.3 Satan). Ове ракете су у служби више од 25 година, а свака од њих је у стању да испоручи десет нуклеарних бојевих глава мегатонске класе на удаљеност већу од 11,000 км, што гарантује неизбежну одмазду у случају агресије против Русије. Ипак, оне требају замену.

"Зевс" – за миран сан Русије

Закони природе су несавладиви само за незналице


САД су у последње време почеле да се жале на чињеницу да две светске силе, Русија и Кина улажу силан труд како би их лишиле светске доминације на океанима. Истовремено, америчка војска и политичари сматрају да војно јачање Руске Федерације и Кине угрожава њихову безбедност. Међутим, сами увек покушавају да се укључе у сваки сукоб, где год се појави. Редовно спроводе војне вежбе у близини руске границе, мешају се у територијалне спорове Кине и Јапана, шаљући тамо своје војне контингенте.
Зар то није политика двоструких стандарда, када Американци могу све а другима је забрањено? Природно је да Русија, као морска и светска држава, мора адекватно заштитити своје интересе и бити спремна да спречи сваку агресију.
И стога је оправдано присуство руске подморничке флоте у свим деловима светског океана. Наше подводне стратешке крстарице месецима су на борбеном дежурству, спремне да у сваком тренутку изврше команду руководства у случају војне претње.
Али ово захтева поуздану и сигурну комуникацију са вишом командом.