"Сармат" ће испитати код Хавајских острва

За нову балистичку ракету се трасира нова маршрута


Русија је почела велике припреме за почетак летњег испитивања нове тешке интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" чије се увођење у наоружање предвиђа у 2018. години. Како је за лист "Известија" (Известия) изјавио бивши начелник штаба Стратешких ракетних снага Виктор Есин, ова ракета ће заменити најмоћније балистичке комплексе РС-20В "Воевода" (према НАТО класификацији - SS-18 mod.3 Satan). Ове ракете су у служби више од 25 година, а свака од њих је у стању да испоручи десет нуклеарних бојевих глава мегатонске класе на удаљеност већу од 11,000 км, што гарантује неизбежну одмазду у случају агресије против Русије. Ипак, оне требају замену.

"Зевс" – за миран сан Русије

Закони природе су несавладиви само за незналице


САД су у последње време почеле да се жале на чињеницу да две светске силе, Русија и Кина улажу силан труд како би их лишиле светске доминације на океанима. Истовремено, америчка војска и политичари сматрају да војно јачање Руске Федерације и Кине угрожава њихову безбедност. Међутим, сами увек покушавају да се укључе у сваки сукоб, где год се појави. Редовно спроводе војне вежбе у близини руске границе, мешају се у територијалне спорове Кине и Јапана, шаљући тамо своје војне контингенте.
Зар то није политика двоструких стандарда, када Американци могу све а другима је забрањено? Природно је да Русија, као морска и светска држава, мора адекватно заштитити своје интересе и бити спремна да спречи сваку агресију.
И стога је оправдано присуство руске подморничке флоте у свим деловима светског океана. Наше подводне стратешке крстарице месецима су на борбеном дежурству, спремне да у сваком тренутку изврше команду руководства у случају војне претње.
Али ово захтева поуздану и сигурну комуникацију са вишом командом.