понедељак, 04. јул 2016.

"Руска реч" у одбрану ГМО

"Руска реч" је забринута што Русија због забране гајења генетски модификованих организама може "бескрајно заостати у научном смислу".

Текст не можемо овде пренети због: "Копирање и републикација садржаја објављених на „Руској речи“, делимично или у целини, у електронској или писменој форми, без писменог одобрења редакције су забрањени."

Али га можете наћи на: Забрана увоза и гајења ГМО у Русији – мач са две оштрице | Руска речThe Fuck Hillary song

Превода не тражи...

 The Fuck Hillary song - YouTube


Белорусија понавља Јануковичеве грешке


Белорусија је 3. јула прославила Дан независности, празник белоруске државности. За ту прилику одржана је војна парада у Минску, на којој је Александар Лукашенко у свом говору рекао да је неопходно ојачати војне снаге земље, јер "војна сила" остаје један од главних аргумената у арсеналу када су у питању међународни односи. Лукашенко је вероватно имао на уму појачану војну активност НАТО блока на границама Русије и Белорусије, а посебно НАТО-ово распоређивање четири додатна батаљона у Пољској и балтичким државама које је најавило руководство Северноатлантске алијансе.

Шефу Белорусије државни празник су честитали и руски председник Владимир Путин и Кирил, патријарх Москве и све Русије. Путин је том приликом истакао позитиван развој билатералне сарадње двају држава у различитим областима.

Ове речи захтевају појашњење. С једне стране, позитиван развој односа може се видети на плану трговинске размене. Белорусија је успела да сачува и чак повећа свој удео на руском тржишту пољопривредних производа. Ово је у директној вези са ефектима ембарга украјинских прехрамбених производа уведеног 1. јануара 2016., а посебно са узвратним санкцијама државама ЕУ. Али укупна трговинска размена Русије и Белорусије има негативан тренд. Пад је почео 2015. године, када је белоруски извоз у Русију износио 10,389,100,000, док је претходне 2014. био 15,181,000,000 долара. И руски извоз у Белорусију је драстично опао - са 19,2 милијарде у 2014. на 17,14 милијарди у 2015.г (према подацима Одбора за националну статистику Републике Белорусије - како наводи аутор, али бројке у чланку на енглеском језику, дакле оне које су дали преводилац или уређивач су...чудне, па их треба проверити, као и ове које сам навео консултујући друге изворе, који су ипак сви у складу с тврдњом аутора овог текста, говоре о паду руског извоза у Белорусију - прим. прев.)

Космичко лансирање "Војводе" ће се вршити без Украјинаца

Цивилну модификацију борбене ракете ће преименовати из "Дњепра" у "Бајкал"

Фото: REUTERS/Stephane Corvaja/European Space Agency/Handout
Након објављивања налога владе о могућности употребе бојевих ракета путем њихове конверзије у космичке носаче, компанија "Космотрас" намерава да настави своју кампању лансирања ракета "Дњепар", што је модификација интерконтиненталних балистичких ракета, "Војвода" (према класификацији NATO - SS-18 Satan). За то време, док траје мораторијум на лансирање ракета "Дњепар" (последњи пут извршено 26. марта 2015. године), процес њихове припреме и опслуживања је промењен на такав начин да се може вршити без украјинских стручњака. Истовремено је одлучено да се промени назив ракете - сада ће се звати "Бајкал".