Кашуби: народна архитектура


Најстарија грађевине, скелетног типа, сребрнасто је сиве боје. Такву боју, наиме, временом добија дрво. Сребрнасто-сиви, од првобитно златастих постају такође кровови покривени сламом, трском или шиндром. Кашупска газдинства, у облику квадрата или правоугаоника, нису, ипак, тако једнолична. Развесељавају их: зеленило дрвећа које праве хлад над кућом за становање – хечом (каш. chëcz), воћњаци у залеђу, плави рамови на прозорима, а на њиховом овирима црвене мушкатле, као и шарена лепота окућнице. Пре свега, ипак, пажњу привлачи хармонични чар архитектуре: хече, економских зграда са полукружним простором под стрехом, бунара са коловратима или ђермовима, специфичних подрума ископаних у земљи насред дворишта (каш. kùla) и пећи за печење хлеба.

Кајл Скот, велепосланик сусједа и шофер бугарске амбасаде могу мирно да спавају: Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије забранио полетање свих авиона типа Иљушин 76

Да се "цивилизирани свијет" не брине шта то Руси превозе у и из Србије...

Рампа за "иљушин 76": ДЦВ забранио полетање авионима овог типа са „Николе Тесле“ у правцу писте 12


Како смо пренели прошлог петка, Директорат цивилног ваздухопловства разматрао је забрану полетања авионима типа Ил-76 услед учесталијих жалби и пријава грађана на рачун буке коју су стварале ове летелице приликом иницијалне фазе пењања преко делова Београда која су на линији одлазне равни правца писте 12 аеродрома „Никола Тесла“.

На питање "Танго сикс"-а да ли је нешто конкретно и урађено поводом овог случаја данас нам је потврђено у ДЦВ-у да је званично издат и НОТAМ (NOTAM) који од 8. јула забрањује полетање свих авиона типа "иљушин 76" са писте 12. Ово обавештење посадама свих авиона које саобраћају са „Николе Тесле“ трајаће до 9. августа:


Поводом вести "Вечерњих новости" да су "Руски ловци шесте генерације опремљени електромагнетним топовима"


Наслов и поднаслов "Вечерњих новости", Руски ловци шесте генерације опремљени електромагнетним топовима | Свет | Novosti.rs:

Руски ловци шесте генерације опремљени електромагнетним топовима


Руски ловци шесте генерације могли би да буду опремљени електромагнетним топовима, изјавио је саветник првог заменика генералног директора концерна „Радио-електронске технологије“ (КРЕТ) Владимир Михејев

Између "опремљени" и "могли би да буду опремљени" огромна је разлика. За похвалу је жеља исказана насловом, ако је то у питању, за осуду неуважавање чињеница.