Покеманија

Ћирилизовано: Елементаријум, научнопопуларни портал Центра за промоцију науке објавио је овај питки текст који ће и вама можда помоћи да нешто сазнате о природи нове игре које су препуне наслови свих, и домаћих и страних медија. Што и није тако лоше, ако да добри Бог, да се мало одморимо од Ким Кардашијан и овдашњих злодела пластичне хирургије типа "Џеј Кеј".


Елементарни водич кроз Pokemon Go, феномен од игре коју игра скоро 100 милиона људи




Изашла је прво у САД-у и Аустралији, 6. јула: у року од недељу дана имала је десет милиона корисника. Данас се процењује да их има и до сто милиона. Pokemon Go, бесплатна игра сакупљања измишљених монструма, прави је глобални феномен. Једно истраживање је показало да корисници проводе у просеку више времена уз Покемоне него на апликацијама као што су Whatsapp, Facebook и Instagram.

Pokemon Go је игра ”проширене реалности” (augmented reality). За разлику од свих традиционалних видео игара, она се не одиграва само у виртуелном свету. Терен потраге за Покемонима је (готово) читава земаљска кугла, а игра користи податке са Google мапа да смешта виртуелне Покемоне у праве паркове, музеје, канцеларије… Само вам треба апликација како бисте их видели.

Ово значи да играње Pokemon Go захтева кретање. Не можете из Београда ухватити монструма који се појавио у Централ парку – морате физички наћи његову локацију и преко свог телефона или таблета га гађати специјалном лоптицом која га заробљава. Затим га можете тренирати, опет на виртуелним теретанама које су, за разлику од Покемона, трајно постављене на разне локације широм света.