Да ли предстоји офанзива донбаске Народне војске на снаге кијевског режима?


Москва не разматра могућност великог војног напада на украјинској територији као одговор на покушај терористичког напада украјинске обавештајне службе, пише руски дневник "Вести", позивајући се на анонимни извор из Министарства одбране Руске Федерације.

Међутим, извор близак вођству Доњецке Народне Републике је открио да би Москва могла да не спречава дејства војске ДНР у одговору на сталне артиљеријске нападе Украјинских оружаних снага на  Донбаску област.

Десет водећих теорија завера прихватљивих западном естаблишменту

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ошишану верзију можете прочитати на "Спутњику": Топ 10 савремених теорија завере на Западу. Нил Кларк је Top 10 'acceptable' Western Establishment conspiracy theories — RT Op-Edge написао за кућу чији је стални сарадник, РТ, али се српска редакција "Спутњика"  одлучила да, уместо да преведе чланак, оствари "екстрабенефит": ем ће искористити што је већ платио други руски државни медиј (и конкурент у расподели пара); ем ће "креативним сажимањем" доказати своју занатску вештину; ем ће, непотписујући аутора и извор, уштедети на мастилу виртуелном простору.

Заслужни би требало да аванзују; аутор у "Блиц", уредник му у "Webtribune".


Трамп, Путин, Асад и кандидат Зелене странке за америчког председника, др Џил Штајн (Фотографија: Ројтерс)

Кербери западног естаблишмента етикету "теоретичар завере" користе као средство за пресецање дебате и исмевање дрзника који се усуђују да преиспитују elite-friendly наратив.

Већ рекох, у прошлогодишњем чланку, да ту има ироније. Јер у последњих двадесетак година теорије завере највише протурају сами кербери западног естаблишмента.

Управо они промовишу најнеутемељеније али најопасније теорије завере.

Па, да наведемо десетек таквих, за западни естаблишмент прихватљивих, теорија завере. Да помогнемо "колегама". Јер ако разглашавају такав "наратив" неће их жигосати као "луике" и "чудан случај", него хвалити као "експерте" који заслужују сопствену колумну у "озбиљним новинама" типа "Вашингтон пост" или лондонски "Тајмс". А онда, је ли, биће и понуда водећих издавачких кућа да се напише и књига о теоријама завере.