Започето с премештањем дела кинеске индустрије у Казахстан

Кина планира да део својих производних капацитета вредних више од 26,2 милијарди долара премести у Казахстан, изјавио је у данашњем разговору са представницима кинеских медија казахстански председник Нурсултан Назарбајев. "Владе наших земаља су направиле програм трансфера, како би кинески производни капацитети били премештени у Казахстан", рекао је Назарбајев.

Турски "Хуријет" о "руском клеветању васељенског патријарха"

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Пратите ли турске изворе? Ево превода једног чланка који добро илуструје како се невешта пропаганда дочекује на волеј. Опет је неки пропагандистички геније прибегао измишљању и кривотворењу уместо да се позабави обиљем стварно постојећих компромитујућих података, овај пут о деловању васељенског патријарха.

За пропагандисте би требало да важи што и за официре: најбољи су интелигентни и лењи, средњаци су мање-више интелигентни и лењи, а шкарт је глупав али вредан. Ових последњих је увек превише, а нарочито су опасни у предратно доба, као што је садашње.


Папа "Фрања", како му тепају овдашњи ватиканоиди, и несрећни васељенски патријарх Вартоломеј (Фотографија: Тони Ђентиле / Ројтерс)


Руско клеветање васељенског патријарха


Једна од турских најзилотскије провладиних новина, "Акшам", 30. августа је објавила чланак под бизарним насловом "Савез Патријаршије, ЦИА-е и Гулена".

Прича каже да пропали турски пуч нису закували само гуленистички елементи у војсци - што сада знају скоро сви Турци - него и ЦИА, на коју Турчин одмах посумња, па чак и истанбулска Васељенска патријаршија, духовно вођство око 300 милиона православних хришћана широм света. Још се вели да је  "вест" заснована на ваљаном извору, тексту Артура Хјуза, бившег америчког амбасадора у Јемену.

Не било вам тешко...

Owl Symbol
Не било вам тешко, погледајте ова три предлога за читање. Овај пут су то чланци на енглеском језику, али ће вам сарадници и пријатељи "Ћирилизовано" понудити шири избор, не само у смислу језика, него и медијских форми. На почетку ћу замолити Душана Пажђерског, Велимира Абрамовића, Слободана Каназира и Мирослава Младеновића да вам препоруче нешто од оног што су сами нашли а сматрају да је вредно пажње, и то ћу објавити редом којим стигну одговори, а затим.... Зашто и ви не бисте са другима поделили своје налазе - са интернета, из библиотеке, са изложбе, радија и других медија? Наравно, и на српском, али имајте у виду да је циљ ове рубрике ширење дијапазона пажње, а не умеравање на оно што је већ доступно свима којима је српски језик матерњи.

1. 7,000-Year-Old Ceramic Fragment with Signs, Symbols and Swastika May Be One of the Oldest Examples of Writing | Ancient Origins

Има ту и нешто мало Винче, али је повод...

Pictured are the nearly 7,000-year-old Gradeshnitsa Tablets (actually, the two sides of a single table) discovered near Gradeshnitsa in Northwest Bulgaria back in 1969, and believed to contain some of the oldest human writing in the world. Photo: Spiritia, Wikipedia