Израелски "Дебкафајл": Асадовске снаге спремају офанзиву на Голану и од сада узвраћају на сваки израелски напад




Шест корака Асадовог режима у последњих неколико дана, за које је "Дебкафајл" сазнао од својих војних извора,  указују да се припрема велика сиријска војна офанзива, да ће се уз подршку Хезболаха, проиранских шиитских милиција и официра иранске Револуционарне гарде кренути у чишћење побуњеника са голанске висоравни:

1. Долазак у област Кунеитре оклопних бригада 4. дивизије, елитних јединица оклопних снага председника Башара Асада намењених искључиво за борбе од највећег стратешког значаја за режим.

2. Сиријске бригаде имају побољшане руске тенкове Т-90, премештене са Алепског фронта на северу. Ово ће бити први пут да су ти тенкови на само 8 км од израелске границе.

3. И Хезболах се појачао - у Кунеитри му је током последњих неколико дана, да се придружи у офанзиви, припојен елитни Радвански батаљон.

4. У истој области се концентришу и проиранске шиитске милиције под директном командом Револуционарне гарде Ирана.

5. Сиријски председник је предузео неуобичајен корак и за новог команданта Голанског фронта поставио високог официра Друза, бригадног генерала Осаму Жар а-дина, не би ли разјединио Израелске одбрамбене снаге размештене на израелском Голану и тамошње Друзе, али и Друзе који служе у Израелским одбрамненим снагама и њихову "браћу по оружју".

Наши војни извори сматрају да се концентрисање Сиријаца и њихових савезника уз израелску границу овај пут не врши да би се напао Израел, него да се почисте побуњеничке снаге са појединих сектора израелске границе на Голану.

Очекује се да ће асадовске снаге покушати да артиљеријским гранатирањем и тешким бомбардовањем из ваздуха натерају сиријско становништво од 140,000-160,000 људи да бежи. Такав сценарио би Израел и Израелске одбрамбене снаге суочио са могућношћу да на десетине хиљада сиријских избеглица закука за уточиште.

6. Наши војни извори напомињу да су Иран, Хезболах и Сирија одлучили да убудуће узвраћају на сваки израелски артиљеријски и ваздушни напад на сиријске положаје на Голану. Одлука је донета на трипартитном саветовању на високом нивоу, одржаном у Дамаску 15. септембра, два дана после напада израелских авиона на штаб сиријске 90. бригаде код Ал Шаара, у близини града Кунеитра, као одговор на сиријске гранате које су залутале преко границе.

Асад је обавестио своје савезнике да више неће трпети израелске нападе на сиријске обласне команде.




Напомена преводиоца: Концентрација снага таквих размера не може проћи неопажено, односно да је уоче само Израелци. Али потврду ове вести нисам успео да нађем ни код једног од тридесетак (полу)војних извора на енглеском језику које пратим. Истина, увек неко први сазна и објави, али с обзиром на карактер "Дебкафајла" и досадашњу праксу - да се инсценираним сиријским (и палестинским, Хезболаховим и иранским) непочинствима ствара оправдање за сопствену агресију - лако је могуће да је ова вест у ствари медијска припрема за нове израелске нападе и обезбеђивање окупиране територије на Голану, коју је Израел изнајмио америчкој "Џини енерџи" да на њој експлоатише нафту. Власници компаније "Џини енерџи" су: лорд Јаков Ротшилд, Дик Чејни, Руперт Мардок, бивши директор ЦИА-е Џејмс Вулси и многи садашњи и бивши амерички политичари...Drilling for Oil in the Israeli-occupied Region of Syria’s Golan Heights, A Violation of International Law | Global Research - Centre for Research on Globalization и Ћирилизовано: Да ли је "израелска" нафта на сиријској Голанској висоравни прави узрок рата у Сирији?

Извор за илустрацију: Drilling for Oil in the Israeli-occupied Region of Syria’s Golan Heights, A Violation of International Law | Global Research - Centre for Research on Globalization

Извор: Syrian buildup with Druze OC for major Golan op
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Едуард Лимонов: Јеби се, Обама



Обама: "Русија покушава да поврати изгубљену славу силом."

Јеби се, Обама!

Немој, председниче САД, земље која је за својих једва две стотина година историје више од пет стотина пута напала на друге земље, ти учити нас како да живимо.

Ова фамилијарност, моралне лекције од потомака секташа преко океана, мора да се заустави. Иш! Одлази! Да би се ово прекинуло, треба почети обраћати се искључиво хладно и дистанцирано, никаквих руковања, без тепања уз поверљиво нагињање главом, само хладни пословни тон.