Маршалов план или зашто рускo Министарство одбране формира дивизије

Зачем Минобороны России возрождает дивизии

Министарство одбране је крајем септембра донело одлуку о формирању 42. гардијске мотострељачке дивизије у Републици Чеченији. Јединица је укинута одлуком бившег министра одбране Анатолија Сердјукова због преласка на нову формацију. Као резултат брзих организационих и кадровских мера и премештаја особља, јединицу у Чеченији су замениле три самосталне мотострељачке бригаде (смсбр).

Одлука о формирању је у великој мери неочекивана чак и за те смсбр, с обзиром да је прошле године на експерименталним вежбама команда копнених снага дошла до закључка да су за округ Северног Кавказа у садашњим условима три бригаде боље од једне дивизије. Све три смсбр (свака са својом организационом и кадровском структуром) су се показале прилично мобилним и способним да брзо одговоре на задатке. Али годину дана касније, све се променило.

Формирање 42. мотострељачке дивизије је поново покренуло питање шта Министарство одбране добија овом реформом. Многи стручњаци сматрају да је ово наставак борбе против "бригадне баштине" Анатолија Сердјукова. Ипак, план руководства руског војног естаблишмента је више од пуке жеље да се врати све као што је било пре нове формације. Покушаћемо да схватимо планове Министарства одбране.

М. К. Бадракумар: И слизаше се Русија и Пакистан. Амин

Руским дипломатама нема равних у ритмичкој гимнастици, непобедиви су. Русија је у стратешкој љубавној вези са Ираном, али то не спречава њене дипломате да очијукају са Саудијском Арабијом, Уједињеним Арапским Емиратима и Израелом. Руси то зову прагматизмом. Слично наведеним, импресивна су ангажовања Русије код Азербејџана-Јерменије, Кине-Вијетнама, Узбекистана-Киргистана, Ирана-Израела.

Али сада, после паузе од пола века, Русија је поново у Јужној Азији, почиње да мило гледа на Пакистан. Једино се надамо да се не труди да буде домаћин још неког самита у Ташкенту.

Индијска влада је урадила праву ствар када је игнорисала руско-пакистанске војне вежбе. Москва је вероватно очекивала да ће Делхи тражити ексклузивно пријатељство, иако ми не желимо ни посредовање постсовјетске Русије у нашим размирицама с Пакистаном.