М. К. Бадракумар: Јади Џона Керија


Сједињене Америчке Државе траже да се Русији суди за ратне злочине у Сирији. Државни секретар Џон Кери је у петак из Вашингтона поручио: "Русија и сиријски режим свету дугују више од објашњења...Ово су  поступци који вапе за прописном истрагом ратних злчина. А они који су их починили би требало да одговарају...Такође, треба да вршимо притисак на Русију у вези са применом Минског споразума. И ми...јасно и гласно кажемо да, ако не можемо имплементирати Мински споразум у наредним месецима или се не донесе јасан како га имплементирати...онда ће бити апсолутно неопходно да се и даље настави са санкцијама."

Нема сумње да је температура ионако ледених односа између САД и Русије овиме пала за бар још десетак степени. Чак и на врхунцу хладног рата, када је бивши СССР био називан Империјом зла, Вашингтон никада није тражио да се државним функционерима из Кремља суди за ратне злочине.

Нити је нешто слично тражио СССР. Чак и после убијања на стотине хиљада ирачких, либијских и авганистанских цивила и безобзирног уништавања тих земаља у протеклих десет и више година, па и код активног учешћа САД у рат у Јемену, Москва никада захтевала да се Џорџу В, Бушу или Бараку Обами - па чак ни Хилари Клинтон - суди као ратним злочинцима.

Шта је то спопало Керија? Државни секретар САД звучи као исфрустрирани човек који је изгубио присебност, пошто је схватио да га је руски колега Сергеј Лавров надмудрио, мада је Кери мислио да овај ни изблиза није тако паметан.

Нису сви муслимани терористи. И зато шеик Ал Кардави позива муслимане из целог света да "збију редове да би се одбранио Алеп"

Фотографија: Ројтерс

Муслимани из целог света треба да притекну у помоћ својој браћи и сестрама из опседнутог сиријског града Алепа - апеловао је поглавар Међународне уније муслиманских учењака са седиштем у Катару, шеик Јусуф ал Кардави, у ексклузивном интервјуу за турску агенцију "Анадолу", који је дао током свог недавног боравка у Истамбулу, где је учествовао на 26. заседању Европског савета за фатву и истраживање.

"Факти" и превођење већ преведеног

Да простите, Факти

Да ли испод прилога и превода објављених на веб-сајту Факти можете да нађете линк на изворни текст и додатно се обавестите о аутору и медију чија је то продукција? Боже сачувај. Јер тако би сте могли да видите и колико је превод веран и колико је времена требало да "Факти" нађу и преведу текст.

Признајем, такав начин рада ми се гади. Толико да више и не читам тамо објављено, само прелетим наслове пристигле у агрегатор вести. Зато сам ваљда и превидео чланак Није случајно што се Американци држе тако као да су ракетни системи С-300ВМ стигли у Сирију због њих, што је превод (а можда и "превод") руског текста којег је сарадник "Ћирилизовано", пилот и мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић превео још пре три дана, када је и објављен: Ћирилизовано: Хистерија САД због постављања С-300ВМ у Сирији сасвим је разумљива.

Ловцу Ф-35 опет нешто смета

Блумберг:

С "Локид-Мартиновим" ловцем Ф-35 је било доста проблема још од његовог првог лета 2006. године. Сада када су Ф-35 почели да пристижу у ваздухопловне базе широм САД, откривен је још један проблем: Ф-35 хоће да се "угаси" када гориво постане превише вруће па не може да функционише и као расхладна течност.



Инвестмент воч:

Мораћемо да преместимо Трећи светски рат негде где је хладније.

Александар Јовановић: Не било вам тешко...погледајте и ви "Да ли САД припремају 'фолс флег' бомбардовање у Сирији?"

Moon of Alabama

Као и прошли пут, да бих га истакао, предлажем само један чланак:

Да ли САД припремају 'фолс флег' бомбардовање у Сирији? / M of A - Syria - Is The U.S. Preparing A "False Flag" Bombing?


Анонимни, али један од најпроницљивијих коментатора на слободном делу интернета, оснивач сајта Moon of Alabama је безброј пута разоткрио преваре америчке куге и њених плаћених терориста, било оних са оружјем, било са тастатуром и камером, а овај пут упозорава на могући сиријски Глајвиц, нешто што може повући обарач Трећег светског рата.

Да ли Американци сада фарбају сопствене авионе у боје авиона руске авијације са неком другом намером осим уобичајене, да се пилоти вежају у што реалнијим условима?