Пољски заменик министра одбране: Французи су народ који је пре неколико векова од нас научио да једе виљушком

Повод спора: Eurocopter EC725

Варшава, Пољска (АП) - Заменик министра одбране Пољске је Французе у среду описао као "народ који је пре неколико векова од нас научио да једе виљушком", али је и оповргао да су две земље у дипломатском рат због пропалог посла око оружја.

Иако је одбацио тврдње да између Француске и Пољске постоје озбиљне несугласице, заменик министра одбране Бартош Ковнацки је у интервјуу за приватну телевизијску станицу ТВН24 (TVN24) рекао да су се Французи после пропалог посла компромитовали и открили каквој "класи" припадају.

Ратови робота на Википедији

Како изгледа свет са друге стране Википедије? Ко су уредници, како се сукобљавају и око којих тема се воде највеће битке?



Улазећи на највећу интернет енциклопедију, Википедију, може се рећи да улазите у свет робота. Док вас једни поздрављају и питају да ли желите да ово заједничко знање обогатите новим подацима, други контролишу да ли су речи у тексту откуцане правилно, трећи примењују забране и идентификују злонамерно понашање и вандализам, а четврти повезују чланке са истом темом написане на различитим језицима.

Међу свим тим компјутерским програмима, односно ботовима, који олакшавају коришћење Википедије, посебну пажњу истраживача привлаче такозвани уредници. Они баш као и њихове живе колеге директно мењају текстове, а Таха Јасери, истраживач са Алан Тјуринг института у Лондону верује да из њиховог понашања могу да се изведу многи закључци о ботовима, али и о људима. Анализе које је радио са својим колегама већ су донеле бројна занимљива сазнања, а најновије истраживање показује да међу овим роботима постоји дугогодишњи рат.