"Јебе ми се за људска права" - председник Дутерте поводом филипинског рата против дроге

© Lean Daval Jr / Reuters

Председник Родриго Дутерте каже да му се "јебе за људска права" ако их крши његов рат против дроге на Филипинима, где има преко три милиона зависника.

"Ми имамо три милиона зависника од дроге, и њихов број је у порасту. Дакле, ако не решимо садашњи, следећа генерација ће бити у још горем проблему", рекао је Дутерте у интервјуу за "Ал Џазиру".

Председник, познат по својим контроверзним опаскама, сматра да "нема ничег лошег у труду да се сачувају интереси следеће генерације".

"Ако уништаваш моју земљу, ја ћу уништити тебе. И то је легитимно. Ако уништаваш нашу децу, ја ћу те убити. И ово је веома коректна изјава."

Мирослав Младеновић: Не било вам тешко...

Предизборна хистерија у САД је на врхунцу. Упрегли су све које могу да вуку на страну за коју су плаћени. А Русија треба да послужи за плашење народа „ако победи Трамп“. Руси, засад, не одговарају на провокације, мудро раде на више фронтова и припремају се за „не дај Боже“. Још само кад би неко објаснио америчком народу зашто је Русија толико јака и зашто треба да је се плаше кад јој је буџет за армију десет пута мањи од америчког. Ево пар текстова са руског сајта који прати страна издања и преводи их ако су занимљиви за руску јавност. Погледајте обе верзије, и руску, и страну, јер им се фотографије разликују а добро илуструју шта је ко од њих хтео да истакне.


HMS Dragon (foreground), a Type 45 Royal Navy destroyer, escorting the Admiral Kuznetsov in the English Channel in 2014 Credit: EPA

© Группа информационного обеспечения Северного флота

САД и Саудијци одобрили да 9000 главосеча Исламске државе из ирачког града Мосул слободно пређу у Сирију (ВИДЕО)



Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија су се споразумеле да омогуће слободан излазак хиљадама милитаната Исламске државе пре него што ирачки град Мосул буде нападнут. Џихадисти ће бити прераспоређени - бориће се против сиријске владе, сазнаје РИА "Новости" из војно-дипломатских извора. Више од 9000 припадника Исламске државе ће из Мосула бити прераспоређено у источне области Сирије, да започну велику офанзивну операцију са циљем заузимања Деир ез-Зора и Палмире", каже извор.

Према анонимном дипломатском извору, амерички председник Барак Обама је већ одобрио октобарску операцију ослобађања Мосула.

Авиони коалиције коју предводе САД ће нападати само удаљене, изоловане и напуштене објекте, док ће терористе држати на нишану.

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер је у септембру потврдио да ће Вашингтон послати у Ирак додатних 600 војника, да помогну, на захтев локалних власти, у ослобађању Мосула.

Извор РИА "Новости" сматра да је прегруписавање Исламске државе неопходно, јер: "Вашингтон мора да некако контрира успесима Русије у Сирији и да покуша да им умањи значај."

Такође: "Поред чисто политичких, циљ ове операције је и дискредитација руских Ваздушно-космичких снага. И, наравно, поткопавање позиција сиријског председника Асада."

Челници саудијске Опште обавештајне управе ће бити медијатори и гаранти споразума о слободном изласку џихадиста из Мосула, што је шема слична оној коју су примењивали САД и савезници приликом ослобађања другог ирачког града, Фалуџе  - напомиње извор.

Дамаск је раније оптужио Вашингтон за садејствовање са Исламском државом после ваздушног напада на сиријске јединице код града Деир ез-Зор 17. септембра, у коме су погинула 83 а рањено преко стотину војника. Вашингтон се за то бомбардовање правдао "грешком".

Ажурирано


"Вођа Исламске државе Ал Багдади "побегао" из Мосула непосредно пред ваздушни напад коалиције коју предводе САД" /  ISIS leader Al-Baghdadi 'escapes' Mosul minutes before US-led coalition airstrike


Извор за оригинални видео: НТВ.Ru // Новости, видео, передачи телеканала НТВ, онлайн-вещание НТВ, программа передач
Енглески превод: Russian View
Извор: US and Saudis grant 9,000 ISIS fighters free passage from Iraqi Mosul to Syria - YouTube
Превод: Ћирилизовано