четвртак, 17. новембар 2016.

Буди фенси – транскрибуј


Тренд међу српским “фенси“ латиничарима је да стране именице, махом енглеске, преносе у изворном облику у српски језик, не прилагођавајући их и чинећи их немогућим за читање Србима који не знају тај страни језик. Српски, као и већина других језика, користи транскрипцију да прилагоди свом правопису изразе написане на страном писму. Неприлагођени изрази су неправилни, неразумљиви универзално и изнад свега непрактични. Дакле, није проблем унијети страну ријеч у српски језик, али уносити је у изворном облику, на туђем писму, крајње је неуко и скаредно.


У овоме предњаче хрватски и бошњачки медији, али је ова скаредна појава присутна и код Срба. Углавном се среће на блоговима и порталима блиским глобалистичким идеологијама, али се за њом поводе и гласила и појединци који то нису. Преношење хрватско-бошњачког процеса одсрбљавања се увелико пренијело и на језик, а језик је, као што знамо, основа идентитета.

Ма шта ви мислили, неуко верујући својим очима: "Три четвртине грађана живи добро, Вучић најпопуларнији лидер после Тита"

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Поручилац и починилац овог "истраживања" очигледно нису свесни последица претеривања у формирању (а не истраживању) јавног мнења, чему и служе сличне баљезгарије, а најочигледније у случају Хилари Клинтон. Што није лоше, нека Моника Вучић или кандидат кога то биће одреди прођу слично на српским председничким изборима.

Текст је преузет са веб-сајта "Глас Америке", не заслужује ћирилицу. Преносим га у што приближнијој форми, а знатижељницима ево и повезница да се мало боље упознају с колаборантима намесничких власти
:

- Demostat – Istraživački i izdavački centar

- O nama – Demostat


Агенти Еф-Би-Аја и ЦИА-е "хитно напустили" Украјину


Амерички обавештајци стационирани у зградама Главног тужилаштва и Службе безбедности Украјине хитно су напустили Украјину - обелоданио је у руској говорној емисији "Место встречи" ("Сусретиште") бивши посланик Врховне раде Игор Марков.

Немачка обавештајно-безбедносна служба забринута због могућег мешања Русије у наредне изборе (тра-ла-ла)

Verfassungsschutzpräsident Hans-Georg Maaßen (Фотографија: DPA)

Ројтерс: Немачка упозорава на могуће руско мешање у изборе - каже шеф шпијунаGermany alarmed about potential Russian interference in election: spy chief

Немачка је узнемирена што би Русија могла да гледа како да утиче на националне изборе наредне године, изјавио је шеф унутрашње обавештајне службе (Савезни биро за заштиту уставности - прим. прев.) Ханс-Георг Масен, тиме исказујући исту забринутост која је владала Сједињеним Америчким Државама пре победе Доналда Трампа на председничким изборима.

Немачки званичници су оптужили Москву да покушава да манипулише немачким медијима не би ли изазвала бес народа због питања као што су мигранатска криза, а с циљем да ослаби поверење у садашњу мејнстрим и умерену владу канцеларке Ангеле Меркел, тако да се повећају поделе унутар Европске уније и санкције против Москве буду укинуте.

Званичници обавештајно-безбедносне службе су још указали на руску подршку евроскептичним и анти-имигрантским странкама у Немачкој и диљем ЕУ. Меркелова је прошле недеље изјавила да не искључује могућност мешања Русије у немачке изборе 2017. године путем интернет-напада и дезинформационих кампања.

Read more ....

Update #1: Germany 'Alarmed' About Potential Russian Interference In Elections (RFE)
Update #2: German intelligence services 'alarmed' about potential Russian interference in elections (DW)


Уредник "Вор њус аптдејтса" (War News Updates):

Дакле, ако се противите политици немачке владе, онда сте под руским утицајем. Лукав ли је немачки "шеф шпијуна".


Александар Јовановић / Ћирилизовано

И темељит је камарад Ханс-Георг: Немачки екстремисти с крајње деснице се удружују с бандама из целе Европе и САД у стварању десничарских терористичких ћелија / Hans-Georg Maassen says German far-right extremists are networking in Europe and US | Daily Mail Online.

Што преститутке разрађују и у овдашњим пачјим школама и за потребе намесничке власти, на пример: Preti li Srbiji porast nacionalizma uoči predsedničkih izbora? - B92.net.

Али све је то бајато, рецимо ова лекција је од 30. 10. 2013. године: Barozo: Porast nacionalizma i ksenofobije pred izbore za EP.

У доба интернета и процвата тзв. алтернативних медија таква техника испирања мозга нема много изгледа на успех, осим ако већ нисте чедер или вучићевац, дибидус или, свеједно је, лихт жути.


Извор: War News Updates
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux