Пол Робинсон: Лажне секс-вести

Педофил (и "Мајкрософтов" поданик) Владимир К. Буковски у својој радној соби у Кембриџу (Извор за фотографију: Foes of Russia Say Child Pornography Is Planted to Ruin Them - The New York Times)

Прошле недеље је у Великој Британији отпочело суђење бившем совјетском дисиденту Владимиру Буковском, под оптужбом да је са интернета незаконито прузео "хиљаде непристојних слика деце, током петнаест година". По речима тужиоца Вилијама Картера, Буковски је полицији:

"...одмах рекао да јесте преузимао слике које су у рачунару у радној соби...Током испитивања, Буковски је детективима рекао да се за фотографије које приказују злостављање деце заинтересовао 1990-их, због дебате о контроли и цензури интернета...Буковски је казао да се његова почетна радозналост претворила у хоби, нешто налик филателистичкој пасији..." - Soviet dissident had thousands of child abuse images, UK court told | UK news | The Guardian

Олег Кузњецов: "Борбе у Сирији пружају актуелан материјал који омогућава спречавање терористичких напада у Русији"

Фоптографија: Игор Зарембо / Спутњик

Федерална служба безбедности Русије је данас (15. децембра) издала саопштење о хапшењу четири припадника терористичке диверзантске групе која се припремала за извршење терористичких дела у Москви. Речено је да су држављани Молдавије и Таџикистана у свом поседу имали оружје, муницију и велику количину експлозива, што су хтели да употребе за извођење терористичких напада по налогу емисара Исламске државе. Политички аналитичар и кандидат историјских наука Олег Кузњецов је за "Весник Кавказа" изнео свој поглед на могуће утицаје ове вести на грађане руске престонице.

 Треба ли грађани Москве да буду забринути, да ови терористи нису једини у Москви?

Према годишњим извештајима управе ФСБ Руске Федерације и директора, у нашој земљи се сваке године спречи 50-70 напада. То значи да су терористички напади били у припреми, али да је спречено да их буде сваке недеље. Све ово указује на веома озбиљне оперативне позиције руских специјалних служби код екстремиста и  припадника разних верских група, а који могу постати екстремисти. Наше обавештајне и полицијске службе имају задатак да осигурају безбедност грађана. Пракса показује су неки терористички напади  - инциденти, да то није општи тренд, јер полицијске службе и њихови припадници умеју да зараде свој хлеб.