Александар Јовановић: Не било вам тешко....изгурајте и 2017. годину

Извор: SNIPPITS AND SNAPPITS: SATURDAY ALTERNATIVE CARTOONS: NEW YEAR SPECIAL: DECEMBER 31, 2016

Последњег дана 2016. године, маљ-вест:  Радио 2М: Милан Миленковић се разболео, саопштење за слушаоце – 23.12.2016 | Небојша

И у најтежим тренуцима професионалан, ево шта сам Милан каже:



Редак звер, Милан свој таленат, мајсторство и време никада није продавао да би имао шта да "сипа у трактор". И њему и његовој породици, али и сами себи, пожелимо да се што пре опорави и настави с радом. Мало је Милану Миленковићу сличних међу српским новинарима, неопходан је. Сигурно сте с њим нисте увек слагали, нисам ни ја, али морате признати да сте уживали у раду новинара који познаје и промишља оно о чему говори и пише, а питким стилом и уз уважавање саговорника и читаоца.

Србији су потребни Милани Миленковићи, али и алати за њихов рад. У том смислу, вест руске агенције ТАСС је "отворила" нову годину на прави начин:

У Русији ступио  на снагу закон којим се уводи "Гуглов порез" -  ‘Google Tax’ goes into effect throughout Russia
Foreign Internet companies started bracing for the new law in advance. In particular, Google sent out notices of a potential hike in subscription prices by 18% to its users. "Google complies with fiscal laws in all countries where it operates. We have already notified all users that Russian VAT laws will be amended in 2017. The total price of subscriptions may grow by 18% as a result. The new price will be available after January 1, 2017, when subscriptions will resume," Google’s press service told TASS.

More:
http://tass.com/economy/923601

More:
http://tass.com/economy/923601

"Сврха закона којег је руски председник Путин потписао још 3. јула 2016. године је стварање једнаких услова за руске и стране интернет компаније. Међутим, представници интернет индустрије су још у фази расправе о нацрту закона истакли да под удар овог закона могу потпасти и руске компаније које свој садржај продају на страним тржиштима, тј. да ће два пута морати да плаћају порез на додатну вредност...

...Стране интернет компаније су се припремале за нови закон. Тако је "Гугл" послао обавештење да разматра повећање претплате од 18% за своје производе: "'Гугл' се придржава пореских закона у свим земљама у којима послује. Већ смо обавестили све наше кориснике да ће руски прописи о ПДВ бити измењени у 2017. години, због чега укупна цена претплате може порасти за 18%, и то од 1. јануара 2017. године, када се буде обнављала претплата..."

Има у овој вести још елемената који уливају наду да ће нови услови стимулисати руске компаније да наставе са стварањем сопствених производа - панданима алата које нуде "Гугл", "Мајкрософт" и сличне фирме, које су створене у оквиру америчког "одбрамбеног" програма ДАРПА и увек биле под руководством врхунских војних и обавештајних стручњака.

За надати је се да ће и стављање сервиса Лајв журнал под потпуну руску контролу довести до бољег производа: "LiveJournal represents social media without borders." | MetaFilter.

Речју, руске компаније сада имају законски и економски подстицај да стварају своје блогере, јутјубове, програме за обраду звука и слике и сличне неопходне алате за рад новинара, који су, мада то није услов за частан рад, прешли на тзв. алтернативне медије.

Можда добијемо и какаву руску дистрибуцију Линукса намењену креативцима, сличну, на пример Fedora Design Suite, Ubuntu Studio, KXStudio...Али не само на руском, него и на српском језику и писму. Амерички информациони ратници знају колико је важно кориснику омогућити да алат буде (и) на његовом језику, ред је да то једном и Руси науче.

Стратези руске ДАРПА-е, ако тако нешто код браће уопште постоји, паметно би учинили да размотре и примене и неке од пословних модела које користи друга страна. На пример, нека погледају како и када је стварно заживео Солус, једна од тренутно најживљих и најперспективнијих дистрибуција Линукса: тек када је Солусов творац Ајки Даерти почео да ради за "Интел", америчку корпорацију врло занимљивог назива и још занимљивије праксе у "обавештајној заједници".

А ви, ако вас уопште занима тема медија и иформационог (вечитог) рата, а требало би, да не би сте били "медијско месо", пратите следеће руске потезе и на том плану. Новинарима, пак, праћење информационо-медијске политике и технолошког и организационог развоја медија и медијских алата у другим земљама би требало да буде - не обавеза, него свакодневна навика, али...реткост је да тако нешто видите.

Док новинарчина Милан Миленковић не оздрави, прегледајте (опет?): Милан Миленковић | Radio 2M


Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!