Истините вести Радио-телевизије Србије: Обаму као успешног председника види 60 одсто Американаца

Одлазећи председник САД Барак Обама ће Белу кућу у петак напустити са највишом подршком међу Американцима још од самог почетка првог мандата.


У најновијем истраживању јавног мњења, које су спровели америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен и маркетиншка фирма "ОРЦ", Барак Обама има 60 одсто подршке испитаника, што му је најбољи рејтинг од јуна 2009. године у којој је преузео чело САД.

Барак Обама (архивска фотографија)

Си-Ен-Ен наводи да се међу резултатима сличних анкета међу одлазећим америчким председницима Обама котира при врху листе, пошто су бољи рејтинг пред излазак из Беле куће имали само Бил Клинтон са 66 одсто у јануару 2001. и Роналд Реган са 64 одсто у јануару 1989.

С друге стране, новоизабрани председник САД Доналд Трамп љутито је реаговао на анкету Еј-Би-Сија и Вашингтон поста која показује да улази у Белу кућу као најнепопуларнији председник у последњих 40 година, оценивши да је она намештена.

"Исти људи који су водили телефонске изборне анкете и који су погрешили, сада спроводе истраживања популарности. Намештена су као и пре", написао је Трамп на свом Твитер налогу.

Према тој анкети, 40 одсто Американаца подржава начин на који је Трамп извео транзицију, што је половина у односу на подршку коју је имао одлазећи председник Барак Обама пре него што је ступио на дужност.

Џорџа Буша подржавало је 72 одсто грађана, Била Клинтона 81 одсто.

Сличан број грађана, око 40 одсто, одобрава већи део Трамповог избора за кабинет, што је за око 20 одсто мање у односу на његова четири претходника.

Такође, само 40 одсто види Трампа као повољног председника, што је 21 одсто мање од Обаме и уједно најмања популарност од 1977. године.



Претходно: Би-Би-Си креће у борбу са лажним вестима (а РТС ће да следи?)


Извор: РТС :: Обаму као успешног председника види 60 одсто Американаца
Приређено на: Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!