Шведска војска претрпела велики хакерски напад

Шведска војска била је изложена великом хакерском нападу, због којег је пао информатички систем употребљаван у војним вежбама


Припадници руске Хакерај спецназ на делу. Извор: SNIPPITS AND SNAPPITS

Шведске оружане снаге недавно су биле изложене великом хакерском нападу, због којег је пао информатички систем употребљаван у војним вежбама, објавио је дневни лист Дагенс нихетер.

Напад, који је погодио систем Каxцис ИТ (Caxcis IT), потврдио је за шведски лист гласноговорник Оружаних снага Филип Симон.

Систем је отад угашен, рекао је, но није желео да наведе које би даљње мере могле бити предузете, када се хакерски напад догодио, када је систем угашен нити знају ли Оружане снаге ко стоји иза тог напада.

Шведски војни буџет од краја Хладног рата је драстично смањен, а војни фокус више је био на међународним мировним мисијама него на одбрани своје територије.

Повећање буџета

Шведска је раније најавила планове да у раздобљу од 2016. до 2020. године повећа одбрамбени буџет за 10,2 милијарде круна (1,09 милијарди еура), углавном ради модернизације војних бродова, како би успешније откривали и пресретали подморнице.

Шведска је објавила да од 2018. године поново уводи обавезно служење војног рока, осам година после његовог укидања.

Та скандинавска земља, која није искусила никакав оружани сукоб на својој територији већ два века, војну обавезу је укинула ј2010. године, оценивши да то није добар начин стварања модерне војске.

Извор: SNIPPITS AND SNAPPITS

Раније:

- Утеривање Швеђана у НАТО

- Утеривање Швеђана у НАТО (2)

- Правда.Ру: Утеривање Швеђана у НАТО изазивањем страха од рата с Русијом

Извор: Švedska vojska pretrpjela veliki hakerski napad | Al Jazeera Balkans
Приредио Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!