Александар Јовановић: Не било вам тешко...ајд да видимо да ли су кинеске ракете уз руску границу стварно за Трампа и САД

Амерички веб-сајт "Стратеџи пејџ" је објективан таман колико и неки руски му пандан. Али добра пропаганда користи чињенице што више може, па је и "Стратеџи пејџ" у чланку Russia: Treason That Matters дао занимљив увид у руско-кинеске односе, а поводом размештања кинеског нуклеарног ракетног наоружања уз руску границу. Тај део сам превео у целости, а препоручујем да прочитате и остало, ако владате енглеским језиком.


StrategyPage | Military News Humor Photos

Кина
Русијом је одјекнула вест да је Кина разместила интерконтиненталне балистичке ракете (у даљем тексту ИБР - прим. прев.) уз руску границу, али су руски медији које контролише држава инсистирали да нема разлога за бригу јер је очигледно да тим ракетама треба да се заобиђе амерички систем антиракетне одбране, као и да је минимална раздаљина на којој дејствују ДФ-41 ракете 3 000 км, што значи да се не могу употребити против циљева на руском Далеком истоку. Проницљивији посматрачи руских прилика знају да Кина у "нуклеарној размени" не би могла да победи САД, али Русију - да, као и то да Кина не би нуклеарним бојевим главама гађала руски Далеки исток, пространство које би хтела да контролише и насели га Кинезима. Те ДФ-41 су уз руску границу размештене да би могле да униште руско нуклеарно наоружање и интерконтиненталне балистичке ракете на западу Русије. Многи Руси сматрају да је Кина једина стварна претња Русији, па о сваком кинеском потезу расправљају и по руским медијима (нервозно, иако с циљем да смире људе), и приватно, али говорећи шта се заиста дешава на обали Пацифика.

Кина, која одавно претендује на добар део руског Далеког истока, све отвореније од Русије преузима улогу водеће економске, војне и политичке силе у Средњој Азији, а што је појачало послехладноратовско слабљење руске економије. САД и ЕУ су 1991. остваривале преко половине светског БДП-а, СССР око десет, а Кина два процента. Совјетски Савез и његова привреда су се распадали деценијама. Крајем 1990-их, Русија је, сада са становништвом упола мањим од совјетског, давала три процента светског БДП-а, а Кина седам одсто, ЕУ 24% и САД 21%. Кина је са десетопроцентним привредним растом почела још 1980-их, и тера даље. Да, Кином владају комунисти, али комунисти који су се одважили да допусте развој одрживе тржишне економије. А збирни раст заиста нарасте ако успевате да раст привреде одржавате неколико деценија. Тако је Кина 2015. године остваривала 17% светског БДП-а, а САД 16%. Прогноза за 2020., чак имајући у виду успорен кинески привредни раст, каже да ће Кина тада остваривати 19% светског БДП, Русија 3%, ЕУ 15% и САД 15%. Значајан фактор у расту кинеског БДП-а је чињеница да Кина има бројније становништво него ЕУ, Русија и САД - заједно.

Кина је од 2012. почела са повећаним улагањима у инфраструктуру пограничних области руског Далеког истока на обали или близу Тихог океана, да би олакшала пословање својим привредницима, а што је допринело брзом расту кинеске трговине на слабо насељеном Далеком истоку и пробудило  (и потврдило) страх Руса да ће кинеске компаније овладати тамошњом привредом. Кинези су слично радили и раније - вековима - са другим својим суседима. Данашњи Кинези то добро памте, јер знају да преузимање контроле над привредом нечије области значи да ће се та област једног дана лакше припојити Кини. С друге стране, Русија муку мучи да Русе приволи да се преселе и остану да живе на Далеком истоку. И комунистичке и царистичке владе су имале исти проблем. Неуспешност у његовом решавању Кинезима олакшава да преузму руски Далеки исток.

Кинеско подржавање  Русије у погледу Украјине само је други аспект истог овог питања. Таква подршка је логична, јер и Кина је империја што покушава да поврати своје територије. Један број тих територија чини садашњи руски Далеки исток, мада о томе нема званичне расправе ни у Русији, ни у Кини. Проблем се оставља за нека друга времена, јер се Русија и Кина међусобно подржавају у империјалистичким амбицијама (нпр. према Украјини и Јужном кинеском мору) и решавању проблема који при томе настају, а посебно у УН и са економским санкцијама.

Размислите и о овоме: Скоро сав раст становништва Русије је резултат миграција / Almost all Russia's population growth caused by migration | Vestnik Kavkaza. Нисам видео да се неко бар позвао на те податке.

Чак ни ноторни русофоб Џон Р. Шиндлер. Америчког ВКВ шпијуна сам преводио - рецимо Босна и глобални џихад – размишљања једног не сасвим обичног америчког шпијуна и The XX Committee: ИСИС стигао на Косово - јер је деловао и на српским територијама и зато што је очигледно да кад му је "згодно" нешто знати онда и зна, али у чланку Прва спољнополитичка криза председника Трампа: На Балкану се опет чују ратни бубњеви" / Trump’s First Foreign Policy Crisis: Balkan War Drums Beat Again | Observer је прећутао ама баш све што не иде у прилог закључку, да:
"С обзиром на то како су ствари пошле по злу када су руске обавештајне службе претходни пут помагале и подржавале српске тајне махинације по Босни, Сједињене Америчке Државе и наши европски савезници морају да под хитно смире ситуацију у Југоисточној Европи, пре но што се проблем отргне из руку и опет дође до масовног насиља у том хронично немирном региону."
Другим речима, можда читаоци порнографско-русољубне "Правде" и заслужују чланке и поруке типа АМЕРИКАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Путин ће ратовати за Србију и Републику Српску!, али чињенице... Глупе и тврдоглаве чињенице напросто не указују да Руси толико кипте снагом да чезну да се са "партнерима" одмере и на нашем терену.

До чега ће, једног дана, ипак морати да дође.

Али о томе неки други пут. Сада, да се мало одморите од озбиљних ствари, ево теме, како бих рекао, езотеричне:

- BELI VOJVODA NA MARKI Britanska pošta odaje počast Dejvidu Bouviju

- The Occult Universe of David Bowie and the Meaning of "Blackstar" - The Vigilant Citizen - Symbols Rule the World

Мада езотерија није када се музика користи као оружје, када је културни поход претходница војном, политичком и економском империјализму. И Боувијеви идоли Алберт Пајк и Алистер Кроули су одлично знали чему служи њихов сатанизам.


Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux


1 коментар:

  1. "...читаоци порнографско-русољубне "Правде"..."

    Сјајно и апсолутно тачно! :D

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!