Пољски министар спољних послова не жели независну ЕУ, милија му хегемонија САД

После једноипочасовног сусрета са француским председничким кандидатом Марин Ле Пен, пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски je изразио забринутост због њених планова за реформу ЕУ. По Вашчиковском, избор Ле Пен може довести до распада Европске уније.

"Она се залаже за радикалну реформу ситуације у Европи и радикалну реформу ЕУ. Жели да се ЕУ потпуно реструктуира, тако да не буде под утицајем ни Русије, ни САД", рекао је Вашчиковски, додавши да би се примена таквог плана неповољно одразила на Пољску, јер подразумева претварање ЕУ у "слободну унију".

Нејасно је шта Вашчиковски подразумева под слободном унијом или зашто би независна ЕУ била лоша за Пољску.

Министар спољних послова Пољске је још напоменуо да је Ле Пен за "разумну сарадњу", која би, по Вашчиковском, довела до нестајања европске солидарности: "То можда не би било враћање на 'закон џунгле', али би свакако довело до значајног супарништва у Европи."

Овде, пак, није јасно зашто је Вашчиковском милија садашња слепа солидарност заснована на идеологији од разумне сарадње Марин Ле Пен. Пољски државник такође није објаснио ни шта види лошег у здравој конкуренцији у Европи. Можда би било занимљиво да од Вашчиковског чујемо каквих су то "бенефита" имале Пољска и ЕУ у протеклој деценији америчке доминације, али нека, присетимо се да је министар спољних послова Републике Пољске Витолд Вашчиковски исти човек од кога чусмо да треба да се сусретне са представницима Сан Ескобара, државе која постоји само у таквој глави.

The Duran

Аутор: Сергеј Гладиш
Извор: Poland's FM doesn't want an independent EU, prefers US hegemony
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!