Пол Крејг Робертс: Уклањање санкција би могло и да науди Русији

Објаве на друштвеним мрежама кажу да се Трамп спрема да укине санкције које је Русији наметнуо Обамин режим. Као шоумен, Трамп би ово да сам објави, а не да то чине други и мимо његове администрације, али... Какогод, та "цвркутања" дају повода за размишљање.

Поготову што медији најављују да ће Трамп и Путин сутра разговарати. А разговор им не може проћи а да се не разматра питање санкцаја.

Трамп је већ прве недеље својски прионуо да испуњава свој план, па је и зато мало вероватно да ће одложити укидање санкција. Штавише, укидање санкција Трампа ништа не кошта. Амерички и западни пословни кругови не подржавају санкције. За њих су једино неоконзервативци, а таквих нема у Трамповој администрацији. Викторија Нуланд, Сузан Рајс и Саманта Пауер су одлепршале заједно са многим тичицама из Стејт департмента. Нема више ко да се Трампу испречи на путу.

Председник Путин с правом рече да су санкције помогле Русији да буде економски независнија и да се окрене развоју економских веза са Азијом. Уклањање санкција би чак могло наудити Русији, ако би се тиме више интегрисала у Запад. Руска влада треба да има у виду да су Сједињене Америчке Државе једина суверена западна држава. Све друге су амерички вазали. Да ли би Русија могла да избегне такву судбину? Тешко, свака држава интегрисана у Запад подлеже притисцима Вашингтона.

Проблем са санкцијама је што су оне вређање Русије. Санкције су засноване на лажима Обаминог режима. Стварна сврха санкција Русији није економске природе. Циљ им је понизити и изоловати "непослушну" државу. Трамп неће успети у нормализацији односа са Русијом ако допусти да понижавање још потраје.

Према томе, цвркутани с друштвених мрежа највероватније јесу у праву када поручују да ће Трамп укинути санкције. И то би било добро за америчко-руске односе, али се може испоставити  да је укидање санкција у ствари нашкодило руској привреди и суверенитету Руске Федерације. Западни капиталисти би волели да Русију увале у дугове и будзашто покупују руску индустрију и сировине. Санкције су бар некаква заштита од страног утицаја на руску привреду, па је њихово уклањање истовремено уклањање и увреде и штита.

Paul Craig Roberts - Official Homepage



Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Lifting of Sanctions Could Be Costly To Russia - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!