War News Updates: Коментар на чланак "Да ли је Тилерсон вољан да уђе у рат због Јужног кинеског мора"




Бил Хајтон, "Форин полиси": Да ли је Тилерсон вољан да уђе у рат због Јужног кинеског мора / Bill Hayton, Foreign Policy: Is Tillerson Willing to Go to War Over the South China Sea?

"Газда "Ексона" је и раније умео да излуђује Пекинг, али ће му сада, као државном секретару, улози бити много већи.
Рекс Тилерсон, бивши шеф "Ексона", није догурао до садашњег положаја зато што је био љубазан према Кини. Када је Пекинг 2008. године покушао да његову компанију натера да дигне руке од експлоатације гаса у територијалним водама  Вијетнама, "Ексон - Мобајл" тада показа шипак. Би-Пи, "Шеврон", "Коноко - Филипс" и неколико других компанија су попустиле под кинеским притиском, али "Ексон - Мобајл" је још тамо, уз дозволу Вијетнама буши у водама на које претендује Кина.

Да ли ће Тилерсон чинити исто у име САД? Будући државни секретар је у среду показао спремност да Кинезима опет покаже средњи прст. Заложио се да Трампова администрација Кини забрани приступ до седам вештачких острва у јужном делу Јужног кинеског мора."
Read more ...

Уредник "Вор њус апдејтса": Америчка стратегија спрам Кине неће се фокусирати на коришћење америчке војне силе, него на трговинске и економске мере којима ће се Кина приморавати на одступање. "Кинески бум" је настао захваљујући међународној трговини, али је међународна трговина и Ахилова пета Кине. Макар и мало смањивање њеног обима, преко тарифа, казни и/или рестрикцијама компанијама са улагањима у Кини, наудило би политичким циљевима и нарушило стабилност кинеске државе. Како би она одговорила на такве мере, о томе можемо расправљати, али је већ наговестила да они који их буду покренули и примењивали треба да очекују најгоре - "Кинески медији поручили Рексу Тилерсону да се спреми за војни сукоб" / Chinese Media Has Told Rex Tillerson to ‘Prepare for a Military Clash’ (Time).

Извор: War News Updates: Is The U.S. Willing To Go To War Against China Over The South China Sea?


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Уредник "Вор њус апдејта" склон је анонимности, али је о себи открио да је Рус пореклом и бивши руски дипломата, а сада канадски држављанин. Уме да предвиди. Надам се да је и овог пута у праву и да ће САД зауздавати Кину протекционистичким мерама, јер је превише ојачала, па тиме и постала потребита толико да напросто мора кренути на руски Далеки исток - што и чини, а једног дана, као што Срби научише од Шиптара, има да буде "чијег стадо његова је и планина". И за Русе и за цео свет је боље да најстарија жива цивилизација на свету не постане и најмоћнија. Али то не значи да се сад треба слизати с коњокрадицама...

Уосталом, упозорење карикатуристе је довољно речито...

Извор: SNIPPITS AND SNAPPITS

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!