четвртак, 23. фебруар 2017.

Поводом "Симоњанова: Задатак РТ-а је да каже свету оно о чему остали прећуткују"


Аутор карикатуре: Џејсон Дилан

Симоњанова: Задатак РТ-а је да каже свету оно о чему остали прећуткују


Главна и одговорна уредница телевизије РТ и агенције Спутњик Маргарита Симоњан одговорила је новинару француског листа „Кроа” на оптужбе за ширење „руске пропаганде“ уочи председничких избора у Француској.

Она је негирала покушаје да се повеже покретање француске верзије телевизије са председничким изборима. Према њеним речима, телевизија је требало да почне са емитовањем на француском језику још 2014. године, али је пројекат морао да се одложи због девалвације рубље.

„У сваком случају, ми никада себи нисмо поставили за циљ да почнемо емитовање пре француских председнички избора. То је лаж коју су измислили француски новинари“, рекла је Симоњанова.

Она је истакла да се у Европи борба против лажних вести претворила у инструмент усмерен против РТ и Спутњика.

„У суштини, имамо посла са средством притиска, а не са инструментом демократске транспарентности. Француска штампа свакодневно објављује лажне вести о ’Русији севодња‘, Спутњику и Русији. И нико у Паризу не осуђује те дезинформације“, истакла је она.

Симоњанова је, такође, негирала оптужбе новинара „Кроа“ да РТ и Спутњик објављују лажне извештаје. Она је истакла да руски медији, као и остали, имају систем филтера за проверу чињеница које омогућавају да лажне информације не пролазе.

Симоњанова је истакла да се грешке дешавају свима, али се РТ ово дешава много ређе него, на пример, Си-Ен-Ену. Она је скренула пажњу на чињеницу да се западни медији понекад позивају на РТ за коментаре и објашњење, али не објављују гледиште телевизије.

„Они пишу о нама оно што хоће, без обзира на реалне чињенице. Разочарани смо односом западне штампе према нама. У почетку смо мислили да сте објективни и искрени“, констатовала је Симоњанова.

Она је указала на чињеницу да се РТ најчешће приписују три лажне објаве: о француским дописницима у Москви у мајицама „Напред!“, двоструком животу Емануела Макрона и трошковима за његов пут у Либан. У ствари, извор ових информација није била сама телевизија, већ друга лица и медији.

„Ви и ваше колеге питате ме конкретно о те три вести, као да вам је неко рекао да постављате та питања. Ваш задатак је да покажете својим читаоцима да су ’Русија севодња‘ и Спутњик против Емануела Макрона, иако ми само понављамо оно што говори француска штампа“, истакла је она.

Она је додала РТ и Спутњик никада нису имали циљ да промене имиџ Русије у иностранству. Њихов задатак је да кажу свету оно о чему остали прећуткују.

„Читава западна штампа говори једно те исто. Свету је потребан други угао гледања. Свету су потребни друге гласови“, закључила је Симоњанова.

Извор: Симоњанова: Задатак РТ-а је да каже свету оно о чему остали прећуткују


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Сјајна и правовремена реакција кочоперне Јерменке. Јер иако то до наших медија још није стигло, ћерка Збигњева Бжежинског, Мика Бжежински, уредник једне од главних америчких ТВ кућа, јуче рече, и то уживо, да:

"Посао медија је да контролишу шта људи мисле" / Mika Brzezinski: Media's Job Is to 'Control Exactly What People Think'Што значи да татина ћерка ради крваво тежак посао, јер...

"Данас је лакше убити милион људи него их контролисати" / Zbigniew Brzezinski: It Is Infinitely Easier to Kill a Million People than it is to Control Them - YouTubeИскреност из умишљености и осионости, све уочљивије својство техничара Новог светског поретка, доћи ће и њима и газдама им једном главе.

2 коментара: