Руслан Осташко: Путин у посети Орбану и јади "младе украјинске демокрације"

Фотографија: Алексеј Дружињин / Спутњик

Посета Владимира Путина Будимпешти је узнемирила европске и украјинске медије, увређене што руски председник безбрижно иде у државу чланицу ЕУ и НАТО-а, где чак наилази на разумевање и подршку.

Затим, чини се да је Русија у могућности да државама ЕУ понуди веома привлачне услове сарадње, толико привлачне да се заборавља на антируску "европску солидарност". А хоће да наљути и откриће да добро стечено у сарадњи с Русијом побеђује зло. Опет.

Шта више, мађарски премијер Виктор Орбан је забио нож у леђа "младој украјинској демокрацији", јер рече да је транзит гаса преко Украјине сумњива работа и да је Мађарска за диверсификацију испорука. Преведено са мађарског дипломатског језика на прост енглески (и српски, бре - прим. прев.): "Украјина и 'Нафтогаз' испадају из игре, ми подржавамо 'Северни ток 2' којим ће Путин и нама испоручивати гас, како је обећао." Значи, још једна европска држава се уротила против Украјине и подржава пројекат "Северни ток 2". У том контексту, предлог закона о којем треба да се изјасни Врховна рада, који озбиљно угрожава руски и мађарски језик у Украјини, дође у прави час, да подјари Будимпешту, жестоког заштитника права мађарских националних мањина у другим земљама.

Овде застанимо, треба рећи и пар ствари о мађарском премијеру, чије је понашање узнемирило не само европске и украјинске медије, него и саму Ангелу Меркел. Виктор Орбан је "обрнути Порошенко". Уместо да служи ММФ-у, Европској комисији, Хилари Клинтон и Џорџу Сорошу, Орбан са њима улази у сукобе из којих редовно излази као победник.

Мађарски премијер није Че Гевара, зна меру, али је делегацију ММФ-а напросто најурио из Будимпеште, а Сорошеве филијале позатварао, иако се на Мађарску гледало као на латифундију америчког милијардера. Такође, Орбан се вечито свађао с Хилари Клинтон због идеолошких разлика, и оглушивао о захтеве Европске комисије Мађарској, враћајући јој мило за драго због ускраћивања средстава из европских фондова.

Али упркос свом изгредништву и покушајима организовања мађарске "обојене" револуције, Виктор Орбан је већ дуго на власти, а Мађарска још у ЕУ, свима дајући пример како се штите национални интереси - можда и зато што Мађарска има националистичку елиту, а не клептократску олигархију као Украјина.

Међутим, мало је вероватно да би Мађарска икада уложила вето на санкције ЕУ Русији. Такав потез би је превише коштао, а Орбан је пре свега прагматичар. Оних 6,5 милијарди долара колико Мађарска годишње губи због санкција, ипак је мање од износа којег би могла да јој ускрати Европска унија.

Но, Мађарска може да првом погодном приликом подржи неког од европских тешкаша, рецимо Француску или Италију, ако би се ове успротивиле обнављању санкција.

Како год, Мађарска нама треба због нечег другог.

Стварајући са Мађарском пример плодоносне сарадње са Русијом и градећи јој најсавременију нуклеарку, ми разарамо заблуде и лажи о Русији, јер показујемо да сарађивати са Русијом значи стварни "бенефит", и да Русија није "бензинска пумпа маскирана у државу" и разорене привреде, него извозник високе технологије по приступачним ценама, држава с којом се може сарађивати и у тако сложеној области као што је нуклеарна енергија.

Али, иако овај обострано користан пи-ар не делује на бандоглаве љубимце Европске комисије и кориснике клинтоновских и сорошевских грантова, савршено успева код европске пословне елите и оних политичара којима су државни интереси милији од похвала Викторије Нуланд.

Уосталом, доласком Доналда Трампа на власт, дошло је и до буђења свих што желе и могу да хитно и радикално реформишу Европску унију тако да ова буде на корист грађана, а не наднационалне олигархије, о којој је говорио Владимир Путин на Валдају - без обзира што европски политичари узгојени у лабораторијама ЦИА-е и Стејт департмента сада захтевају да читава Европа искаже солидарност у одбрани од "путинизма" и "трампизма", који, је ли, прете уништењем Европске уније.

Мађарски пример показује да неће бити такве солидарности. Путин и Трамп ће еуробирократију подривати споља, док ће је људи као што су Орбан, Бепе Грило, Марин Ле Пен и Герт Вилдерс рушити изнутра, све док је не сатру. Више пута сам рекао да свака империја која у свом саставу има Украјину неизоставно мора да се распадне. Али ЕУ би могла да се распадне чак и ако не услиши украјинске молитве и молбе за пријем. Историја има добар смисао за хумор.


Аутор: Руслан Осташко
Изворни текст на руском: Путин угоняет Венгрию. Европа в шоке: ruslanostashko
Превод на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!