Незналачка похвала окупаторовом оружју: "'MAČETA SMRTI' Amerikanci tvrde: Dizajnirali smo NAJBOLJI AVION na svetu"

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Прво цела "Блицова" ода "америчкој авијацији", а затим само пар преведених пасуса из чланка Дејвида Акса с блога War Is Boring ("Рат је досадан"), такође жестоког заговорника америчке империјалистичке политике, али за разлику од "Блица", уз коришћење сивих ћелија и, кад год се може, истинитих података.

Осим ако нисте уредник каквог кликољубног портала - што значи алав, великих хтења а скромног знања - то ће вам бити довољно да закључите где је окупаторова медијска слушчад оманула. Пропаганда није за свакога. Што је добро: громопуцателни наслови без чињеничне потпоре производе ефекат супротан од жељеног, уједно разоткривајући квалитет окупаторовог пропагандистичког кадра.

Foto: Stavatti / Promo "Mačeta"

 

"MAČETA SMRTI" Amerikanci tvrde: Dizajnirali smo NAJBOLJI AVION na svetu


Američka avijacija razvila je koncept novog lakog borbenog aviona koji nosi nadimak "Mačeta". Najveća razlika u odnosu na prethodnike i konkurenciju je u materijalu od kog se pravi, kao i u tome što će imati propeler. Amerikanci ambiciozno tvrde da će "Mačeta" biti najbolji laki borbeni avion na svetu.

Novi avion trebalo bi da zameni čuveni "A-10" , takozvane" ili "leteće mašinke" ili "bradavičaste svinje" (hog), avion koji se proslavio nakon akcije "Pustinjska oluja". Međutim, nakon toga A-10 postaje ranjiv zahvaljujući sve boljim PVO sistemima koji su razvili protivnici, i istovremeno izuzetno skup i neisplativ za operacije (jedan sat letenja koštao je Pentagon 10.000 dolara).

To je i jedan od najvećih razloga što je razvijena "Mačeta", novi, bolji naslednik čiji je koncept nastao u Minesoti. Oklop aviona sastojaće se od novog materijala, tzv. metalne pene. Ona omogućava da avion bude lakši i jači, i ujedno da lakše zaustavlja metke.

Foto: Stavatti / Promo Koncept je i dalje u fazi razvoja

Ono što će novi avion razlikovati od konkurencije jeste to što će imati veliki propeler. Biće dizajniran kao avion sa jednim motorom i jednim sedištem, a krasiće ga isto oružje kao i prethodnika - GAU-8 top, prenosi "Dejli mejl".

Proizvodnja "Mačete" nije počela, ceo projekat je i dalje u fazi razvoja, ali prema tvrdnjama zvaničnika Američkih vazdušnih snaga (US Air Force) do realizacije će doći veoma brzo.

- Mačeta je ogroman projekat. Jedva čekamo da počnemo sa realizacijom - izjavio je Kris Beskar, direktor kompanije "Stavati" koja je dizajnirala avion.

Foto: US Air Force / Promo A-10 ili "bradavičasta svinja" razvijen je kako bi uništavao sovjetske tenkove i ciljeve na zemlji

"Metalna pena - materijal budućnosti"

Profesorka mehanike i avioinženjerstva sa Univerziteta Severne Karoline Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Razvila je materijal, koji je zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio naziv "metalna pena".

Fascinantan detalj je i da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, koji su uz to nekoliko puta teži od nje.


Извор:  "MAČETA SMRTI" Amerikanci tvrde: Dizajnirali smo NAJBOLJI AVION na svetu

Stavatti art


Чудна мала компанија би да прави нови А-10 / This Weird Little Company Wants to Build the Next A-10



"'Ставати', ингениозна мала компанија, стартап из Минесоте, отресао је прашину са свог старог предлога новог јуришника, који би, делимично, заменио уважено "бодљикаво прасе", А-10.

...Предлажући 'мачету' - тачније, поново предлажући - 'Ставати' се нада да ће имати користи од обновљеног интереса Ратног ваздухопловства за лаки јуришни авион комплементаран старом А-10 из 70-их година. 'Мачета' је за нас велики пројекат", каже Крис Бескар, председник пословног одбора.

'Ставати' је последњи пут покушао да пласира 'мачету' још 2009. године, када је Ратно ваздухопловство на кратко разматрало набавку нових 100 лаких јуришних авиона..."




Предлог: War News Updates: U.S. A-10s Used Depleted Uranium Rounds On Two Airstrikes In Syria In 2015

Снимак целе странице бљицкастог "урадка":




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!