Дебкафајл: Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али...

Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али ако руска војска, свеједно намерно или ненамерно, пружа војну заштиту Ирану и Хезболаху, с којом су ови рачунали и када је у питању Т-4, Израел неће оклевати да јој распрши заблуде



Израел се најзад умешао у непрестана збивања која се из Сирије преливају преко северне границе: у петак, у ноћ 17. марта је изведено више авионских напада на кључну ваздухопловну базу Т-4 код Палмире, на северу Сирије.

Окосница свих тих догађаја је настојање проиранског Хезболаха да, у оквиру "отпора" Држави Израел, заузме Голан. Таква фиксација је постала још очигледнија када је Хезболах, дан после ваздушног напада, и сасвим неуобичајено, признао да је претрпео губитке, да му је погинуо један командант. Саопштено је да је Бади Хамија убијен "у јужној сиријској области Кунеитра у близини дела Голанске висоравни под окупацијом Израела". И тада, први пут после дужег времена,чусмо да је било некакве битке на Голану.

Недељу дана раније, премијер Бењамин Нетанијаху и директор Обавештајне службе Израелских одбрамбених снага генерал-мајор Херцл Халеви су, у Кремљу, председнику Владимиру Путину на мапи  показали садашње војне покрете у Сирији, а посебно на конвој оклопних возила са неколико стотина Хезболахових припадника, који се из сиријског упоришта Забадани креће ка планини Хермон. Конвој је чистио пут газећи преко 30 села сиријских побуњеника на падинама Хермона, из којих се надзиру град Кунеитра на сиријском Голану и граница са Израелом.

Овај доказ показује да је Хезболах прибегао војном лукавству - да се заузимањем планине Хермон коју држи Израел и овладавањем централним Голаном спрема за битку у којој ће освојити читаво подручје Голана и поново га ставити под сиријски суверенитет, али под контролом Хезболаха.

Нетањаху се надао да ће Путин пристати да заустави Хезболахов конвој, чиме би се држао свог обећања да неће дозволити да Иран и Хезболах разместе своје снаге на израелској граници. Међутим, руски лидер је остао нереспонзиван - не само да руским командантима у Сирији није издао наређење да зауздају Хезболах, него су ови још убеђивали сиријске побуњенике са Хермона и Голана да се предају шиитским освајачима из Либана.

И Хезболах је наставио с напредовањем. Вођа им Хасан Насралах то овако оправдава: "Довели су Исламску државу у долину Бека (Хезболахово упориште у Либану - примедба "Дебкафајла"), али се отпор преместио у Сирију. Хтели су да та група заузме Бејрут, али сада смо ми на Голану."

Када су видели да Хезболах неометано граби напред и у обрачун са Израелом, Нетањаху и Израелске одбрамбене снаге су одлучили да ствар узму у своје руке. Наредили су да се у петак изведе неколико ваздушних напада на релативно далеку стратешку ваздухопловну базу Т-4 крај Палмире у североисточној Сирији и тако једним ударцем умлати неколико мува.

Извори "Дебкафајла" кажу да јеТ-4  главно пристаниште иранских авиона, који тамо, свакодневно, истоварају ратни материјал за своје снаге, али и за Асадову војску и Хезболах. Т-4 је база и руских јуришних хеликоптера и јединица специјалаца, чије би присуство требало да Техеран и Насралаха убеди да су заштићени од израелских напада.

Али нису, што су доказали израелски ваздушни удари од петка.

Наетањаху је на то и мислио, када је израелским медијима дао видео изјаву емитовану у петак увече: "Чврстина наше одлучности је потврђена делом. И требало би да сви то имају у виду. Сви!"

Где се  "Сви!" није односило само на Техеран и Бејрут, него и Москву.

Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али ако руска војска, свеједно намерно или ненамерно, пружа војну заштиту Ирану и Хезболаху, с којом су ови рачунали  и када је у питању Т-4, Израел неће оклевати да им распрши заблуде.

Кремљ је схватио поруку. Руско министарство спољних послова је већ после пар сати по израелском бомбардовању позвало израелског амбасадора Гарија Корена да дође "на црвен тепих". Није било званичног протеста. Није било званичног протеста, али је заменик министра спољних послова Михаил Богданов упозорио изасланика да Москва неће толерисати никакве израелске нападе на сиријске базе у којима су размештене руске јединице.

Током акције бомбардовања Т-4, први пут је у ратним условима дејствовано израелским напредним антиракетним системом "стрела". Старешине Израелских одбрамбених снага су, из бојазни да би сиријске противавионске ракете испаљене на израелске авионе могле пасти на насељено подручје у Израелу, одлучиле да је боље пресретнути сваки долазећи пројектил.

Израелски војни стручњаци сада воде расправу да ли је употреба "стреле"  у овој ситуацији добар или лош потез. Расправљаће они још годинама, али је заглушујућа детонација овог чуда од оружја запарала милионе израелских ушију у радијусу од 150 км, од Јорданске долине до Медитерана, дајући да се наслути на шта би личио сукоб великих размера.

Извор: Hizballah’s trust in Russia – strategic dilemma for Israel

Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Хуцпа, бато, јеврејска хуцпа. И Путин "шахиста".

Тукли по руским хеликоптерима и специјалцима, а одговорено им упозорењем.

Ето шта доноси затварање очију (и уста сопственим медијима) пред стварним покретачем и узроцима сиријског сукоба. Видећемо да ли ће се Путин манути јармулке и друговања с Бибијем, али охрабрује што се чак и један Б92 мало тргнуо, па објављује...Lider Hezbolaha: Izrael pomaže Islamsku državu - B92.net

Ционисти су у току и после Октобарске револуције побили на десетине милиона Руса.

Putin; 80-85% Bolsheviks Revolution were Jews. - YouTube:



И стечајни управник СССР-а Јељцин је био Јеврејин, да не говоримо ко су и чији су "руски" олигарси.

Колико циониста има у руској влади и на руководећим местима у привреди?

И "опозицији": Жириновски у Думи: Кад уђем у Кремљ, стрељаћу вас и вешати | Руска реч

Путину није лако, објективно је преслаб да се директно и свом силом супротстави тој болести, али... По реду, прво тачна дијагноза. Ако Путин и Руси - Руси и за то смогну снаге.

Предлози:

- Ћирилизовано: Израел (155 чланака)

- Ћирилизовано: Ционизам (116 чланака)



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!