Контравести: Поводом "Спутњиковог" твитераја "Пушков: Америка препознала Асадову снагу"

© AFP 2017/ Louai Beshara

Из "Спутњикове" туге од новинарства - несреће и у погледу чињеница, и коришћених извора, и поруке - преносим само фотографију и поднаслов, за остало имате линк:

"Саопштење америчких власти о даљој судбини сиријског председника Башара ел Асада показује признање његове снаге и прекид неуспешне политике бившег председника САД Барака Обаме, сматра руски сенатор Алексеј Пушков." - Пушков: Америка препознала Асадову снагу

А уместо даљег коментарарисања, извол'те још један бисер Месеца Алабаме:

Moon of Alabama

Трампова администрација само наставља Обамину политику


Завладала је велика конфузија око јучерашњег саопштења Трампове администрације, да је као главни приоритет одредила борбу против Исламске државе и да не захтева одлазак Башара Асада са места сиријског председника. Медији покушавају да ово продају као нову политику. Што није.

Амерички амбасадор у УН Ники Хејли је најавила "промену приоритета":

"Битке бирајмо ми. Када погледамо све ово, ради се о промени приоритета, а наш приоритет више није да седимо фокусирани на одлазак Асада, рекла је амерички амбасадор у УН групици извештача."

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је у четвртак, у Анкари, потврдио да ће о Асадовом статусу "одлучити сиријски народ".

"Интернешенел бизнис тајмс" је те изјаве прокоментарисао овако:

"САД су најавиле заокрет у својој дипломатској политици према Сирији, више не инсистирају на уклањању Башара ал Асада са места шефа те ратом разорене државе.

Очигледно одступајући од Обаминих ставова у погледу Асада, и против политике ЕУ, САД сада фокус своје борбе пребацују на Исламску државу!"

"Саутфронт" је саопштење Хејлијеве пренео под насловом "Асад не мора да оде".

Али саопштење Трампове администрације ни по чему није ново. "Нова сиријска политика САД" је зацртана још под Обамом:

"Председник Обама је значајан део свог последњег говора о стању нације посветио борби против терористичке групе Исламска држава...Обама је рекао да је борба против Исламске државе (називане још и ИСИС, ИСИЛ и Даеш) и других терориста главни приоритет његове администрације."

Док је тадашњи државни секретар Џим Кери јануара 2016. употребио формулацију сличну Тилерсоновој:

"'На Сиријцима је да одлуче шта ће бити са Асадом. Они су преговарачи и они ће одредити будућност."

Дакле, нема никакве "нове америчке политике према Сирији". Борба против Исламске државе је била и биће још дуго главни приоритет. САД ће ту борбу искористити за заузимање територија на истоку Сирије. Када Исламска држава буде довољно потиснута да не буде непосредни проблем, главни приоритет опет ће бити уклањање Асада.

"О судбини Асада ће одлучити сиријски народ" је бацање прашине у очи све док се не каже КО чини сиријски народ  и КАКО ће тај народ одлучивати.

Сиријски кошмар ће трајати све док САД заиста не промене своје ставове и политику, и кад вехабијски нафташки шеици престану с финансирањем такфира плаћеника - "брендованих" као Исламска држава, Ал Каида, како год.


Од истог аутора: Ћирилизовано: Moon of Alabama (17 чланака)


Аутор. Месец Алабаме
Извор: MoA - Syria - Trump Administration To Continue Obama Policy
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!