Трамповање Русије: Не мешајте нам се у рат са Ираном, признаћемо да су легитимни ваши интереси на Кавказу, у Украјини и на Балкану

Аутор: Ентони Фреда

Не прође ниједан дан а да Вашингтон не запрети Ирану. Очигледно, пошто нема довољно снаге да "казни" Русију, Европу и Израел, нова администрација је одлучила да крене на Иран, и од те земље направи страшило. Јасно се да уочити  да се напетости између САД и Ирана намерно стварају, и да су иницијатор и покретачка снага ове кризе Сједињене Америчке Државе, у чему се слажу сви аналитичари.

На пример, републикански сенатори су већ најавили да ће донети закон којим ће се увести нове санкције против Ирана, наводно због кршења неколико резолуција Савета безбедности УН тиме што Иран има балистичке ракете и ради на дестабилизацији Блиског истока - како је "образложио" сенатор Линдзи Грахам, члан Одбора за оружане снаге, на Конференцији о безбедности у Минхену. Шта више, сенатор је уверен да је крајње време да Конгрес испита на чему све Иран ради осим на нуклеарном програму, и да се уведу оштре мере за кораке Техерана који нису у складу са политиком Вашингтона. Приде, Запад мора да уведе санкције против свих појединаца који  Ирану помажу у развоју балистичких ракета, и оних који делују у секторима иранске економије који директно или индиректно подржавају ову област.

Пентагон је прошлог месеца саопштио да је за војне снаге САД у Персијском заливу проглашен "највиши степен приправности", уз образложење да је тај корак изнуђен погоршавањем односа између САД и Ирана. Ово је био још један антиирански чин Трампове администрације. Неколико дана раније, САД су прошириле санкције против Техерана, стављајући на "црну листу" још 13 особа и 12 компанија. Чак се иде дотле да Вашингтон, не нудећи ниједног доказа, проглашава Иран за терористичку државу, каква, по САД, Саудијска Арабија није, иако је држава у којој каменују жене и осуђеницима секу главе на трговима, и финансира широк спектар терористичких организација.

Занимљиво, многи стручњаци верују да ће Вашингтон зарад остваривања своје антииранске политике хтети да се нагоди са Русијом, користећи распоређивање својих ракетних система одбране у Европи као улог. Такође, може предложити и признавање легитимних интереса Русије на Кавказу, Украјини и на Балкану у замену за немешање  Москве у будући сукоб са Ираном. Што се тиче Пекинга, Кинезима ће бити обећана  јефтина нафта и могућност инвестирања у економију будућег прозападног Ирана, у замену за неинтервенисање у хипотетички рат са Ираном.

Истовремено, Вашингтон гледа како да увуче Саудијску Арабију у своје антииранске планове, рачунајући да је Ријад увек био главни регионални такмац Техерана. Ово неће бити тежак задатак, јер је Саудијска Арабија рада да делује против Ирана кад год се укаже прилика. Ако Иран буде покорен, Саудијска Арабија ће имати још већи утицај на тржиште нафте и на ситуацију у Сирији. Саудијска Арабија подрива интересе Ирана и у Јемену, где тобожња коалиција на челу са Саудијском Арабијом разара села и градове, и убија старце, жене и децу. Да, Ријад би итекако волео да Иран више не постоји као независна држава. Свет би морао да осуди такву фашистичку политику.

Али Ријад за то не мари, него напротив, строго следи Гебелсов принцип: што је већа лаж, гласније је пропагирај, јер ће "међународна заједница" поверовати у било шта. На пример, саудијски министар спољних послова Адел ал Џубеир оптужи Иран да тајно снабдева опозиционе снаге у Јемену и да финансијски подржава међународни тероризам. Ту се суочавамо са државном подршком тероризму, јер Иран је једина земља у региону у којој није било терористичких дела Исламске државе - рече саудијски министар спољних послова - без обзира што ни у његовој земљи, иако је оптужују за издају интереса ислама и у њој је много лакше организовати терористичке нападе јер управо Ријад терористичке организације снабдева сваковрсним оружјем, није било таквих недела. Но, пре или касније, доћи ће ђаво по своје и у Саудијску Арабију...

У међувремену, исти Абдел ал Џубеир од Техерана захтева да промени понашање и принципе, јербо, каже, са таквом земљом какав је садашњи Иран не да се сарађивати. Главни саудијски дипломата сматра да се не може игнорисати чињеница да ирански устав позива на извоз револуције, чиме Иран крши принцип немешања у унутрашње послове других држава и одбија да се повинује међународним законима. Другим речима, Саудијци би да другим државама диктирају како да воде сопствене послове. Шта да се ради, разум трпи када се изгуби сво оно силно богатство што су га Саудијци нагомилавали деценијама, а којег више нема.

Иран, пак, води мирољубиву политику и покушава да успостави добре односе са својим заливским суседима. У том светлу треба посматрати и недавну посету иранског председника Хасана Руханија Оману и Кувајту, с основним циљем да се поново успоставе дипломатски односи са Кувајтом и другим монархијама из региона, нарушеним када су, јануара 2016., многе заливске земље повукле своје амбасадоре јер је разбеснела гомила напала саудијску амбасаду у Техерану, зато што је Ријад погубио угледног шиитског свештеника.

Имајући у виду да је Кувајт на северу персијског залива, а Оман на југу, јасно је да Иранци покушавају да дипломатски изманевришу Саудијску Арабију. У прилог им иде и чињеница да се поглавари Катара одувек надгорњавају са својим моћним суседом - Саудијском Арабијом, са којом имају и територијалних спорова.

Додатно, северни сусед Саудијске Арабије - Сирија, начисто је искрвавила свом силином се супротстављајући терористима и екстремистима-гангстерима које годинама убацују на њену територију. А све терористичке организације, које ће кад-тад бити истиснуте из Сирије, уточиште ће прво потражити у Саудијској Арабији.

Истовремено, Техеран уредно демонстрира да га агресори ничим не могу застрашити. Што рече ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф, позитивни резултати могу се остварити једино разговором и међусобним уважавањем. Зариф је такође рекао да његова земља не ради на нуклеарном наоружању пошто оно не повећава безбедност државе.

Техеран, обревши се у незавидном положају, покушава да успостави стратешке односе са Русијом, на коју гледа као на гаранта мира стабилности у региону. С тим у вези, подсетимо се да је Иран, уз Русију и Турску, гарант примирја у Сирији, где оружане борбе бесне већ шесту годину. Ако се у Сирији успостави мир, стабилнији ће бити и читав Блиски исток.

New Eastern Outlook

Напомена преводиоца: Наслов је мој, изворни би се могао превести "САД и Саудијска Арабија шире хистерију против Ирана с разлогом". Изменио сам га да бих истакао "на Балкану".

Предлози:

- Америчка колона оклопних возила распоређена око Манбиџа да би блокирала Русе / US armored column at Manbij to block Russians

- Израелски премијер иде у Москву да притисне Путина због све већег иранског утицаја у Сирији / Israeli PM Netanyahu to press Putin on Iranian influence in Syria - Daily Sabah



Аутор: Виктор Михин, члан Руске академије природних наука (РАЕН)
Извор: Saudi Arabia and the US are Spreading Anti-Iranian Hysteria for a Reason | New Eastern Outlook
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!