Избори претворили Француску у Дизниленд

Гледати француске вести прошле недеље је личило на гледање лоше бразилске сапунице

 

Извор за илустрацију: Why the French elections will change the face of Europe | France | Al Jazeera

Сваки боговетни дан нови обрти у политичким догађањима. У председничкој кампањи се пада све ниже и ниже, а сам председник Франсоа Оланд све више личи на тужног кловна који је изгубио контролу над бродом духова.

У најновијој представи, после Оландовог поучка Доналду Трампу да у Француској нико не пуца на масу и нема масовних убистава (јашта, Батаклан, "Шарли ебдо" и Ница су били изузеци), и позива да посети Еуро Дизни како би боље разумео Француску (?!), једном снајперисти који је пазио да неко не утепа Оланда је испала пушка, пала на окупљену масу и ранила двоје присутних.

На политичком фронту, кандидати снагу одмеравају по судовима, док по улицама вијају љути емигранти и екстремни левичари. Такозване антифашистичке групе јуришају на сваки скуп Марин Ле Пен, па су тако пре неки дан демолирали аутобус са посланицима из Националног фронта. И приредбе Франсоа Вијона привлаче екстремну левицу, али тамо њен наступ нешто другачији, концертира шерпама и лонцима.

Фијон, са све лошијим резултатима у предизборним анкетама, данас је морао да откаже све сусрете да би се јавио суду, где је обавештен да ће против њега и супруге му 15. марта највероватније бити подигнута оптужница. Сви су очекивали да ће после, на конференцији за штампу, обзнанити да се повлачи из председничког боја, али не, Фијон ће се борити до краја - у чему има логике, јер тајминг истраге и оптужнице је тако прозиран да се може десити да се бирачи сажале и подрже га.

Марин Ле Пен, пак, не мари за судовања, фокусирала се на кампању. Европски парламент јој је укинуо имунитет, наводно због непримерених твитова о неделима Исламске државе, али то само показује да је естаблишмент неспособан да, бранећи своје интересе, смисли нешто ново а озбиљно. Медијска сатанизација Марин Ле Пен може изазвати ефекат супротан од жељеног, па је, ако се тако настави, велики изборни одзив све извеснији.

Емануел "Ротшилд" Макрон је своје јаде сам изазвао. После доброг почетка је направио неколико озбиљних грешака са озбиљним последицама. Али и он се не да, поново је у седлу. Чак по анкетама стоји боље, пошто је Франсоа Бајру решио да се повуче из трке као кандидат и стане на његову страну.

Франсоа Бајру је типичан примјер најгорих производа француског политичког система, центриста-ротквица: розе споља, бео изнутра, а увек близу валова. Бајру је био министар у три десничарске владе, у Баладуровој и првој и другој Жипеовој, а на последњим председничким изборима је подржао Оланда.

У 2017.години, Бајру је прво олајавао Макрона, али му се пре пре недељу дана придружио. Типичан пример савеза са две оштрице, што је Макрону навукло и доста отровних критика: представља се као кандидат који се бори против естаблишмента, а овамо се окружује диносаурусима. Али и Макрон ће можда имати проблема с правосуђем, јер се све гласније говори о његовим приходима и доказаном избегавању плаћања пореза.

Најновије анкете кажу да је Макрон тренутно два поена иза Марин Ле Пен, али да ће победити у другом кругу. Но никад се не зна...


The Duran

Претходно: Емануел "Ротшилд" Макрон - одговор глобалиста на Трампа, Путина и Ле Пен

Аутор: Жан-Мишел Косњу
Извор: Elections are turning France into an amusement park
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!