Препоруке за 4. април 2017.

Од свачега и од свуда помало. Током целог дана. Без неког реда, ал' важно да не промакне 



1.
Политика Online - САД: Више од половине послова у новинарству нестало - ВАШИНГТОН - Више од половине послова у америчким листовима нестало је од 2001. године, а велика већина њих преселила се у интернет фирме, указују подаци Владе САД...

Неће папирне новине нестати, али се променити морају. 

На ФДУ се некада учило, верујем и данас учи, како је појава телевизије утицала на филм. Укратко: првобитну панику да ће млађи медиј уништити старији убрзо је заменило схватање - и пракса - да је ТВ нова шанса за филмску индустрију, јер је добила вечито алаво тржиште за своје старе производе, а "кутију" је требало пунити и новим филмским вестима, документарцима и играним филмовима. Данас - ко производи америчке ТВ серије? Филмаџије, и то широм САД, не само у вечито сунчаној Калифорнији.

Све масовније коришћење интернета и последични пад продаје новина су учинили да сада паниче њихови власници и радна снага. Без разлога. Када је у питању Србија, пример "Печата" (некадашњег, не овог сад есенесовског) Милорада Вучелића и "Политике" је  довољан. Вучелић је био директор и РТС-а, медија о којима ништа није знао па су му и резултати били одговарајући, али као новинар-мастиљара, уредник и издавач, мора се признати, свака час'. Интернет је искористио као бесплатну оглашивачку платформу за свој часопис. Да прочиташ прва два-три пасуса чланка бесплатно, па после чик не купи - висококвалитетни садржај производ мајстора заната. "Политика" је комплекснија прича, јер тамо -бизмисменско-политички волови одређују где ће се везати новинари, али опет, боре се. И успеће, верујем, са овом мером бесплатног и садржаја за који се плаћа

Штампану "Политику" купујемо - ја и бар десет људи које знам - због суботњег Културног додатка. Други из других разлога, али хоћу да истакнем колико је битан специфичан квалитетни садржај. Због телевизије, пре свега локалних ТВ кућа. Јер мучно је више слушати њихове "новинаре" како су, после продаје општинске ТВ, остали без посла и плата. Кад сам питао једног глодура да ли је новом власнику понудио концепт другачији од садашњег, одговорио је, отприлике: "Шта да му понудим? Општина неће да нас више финансира, странцима више нисмо потребни, газда би само да прода опрему и простор...можемо да се пакујемо." А специјализација и прелазак искључиво на кабл, питах, мислећи на чачанске високошколске установе и да се нико у Србији још није усмерио на образовни програм (профитабилан увек, ма шта јавност и лаици мислили), али џаба: "Ма кога то интересује, дај..." А интересовало би. И оне с новцем. Рецимо, пренос предавања на Агрономском факултету да "шљива није само ракија" и у шта, како и са чиме се још може прерађивати.

Речју, специфични садржај којег производе мајстори на више канала/издања и платформи (интернетској обавезно). Тај пут су већ прошли неки медији, примере ћете лако наћи. Словослагач у неким кућама више није потребан, али писмен (не само рачунарски) администратор јесте, Али треба се мењати. Неки не могу - и треба да иду. За медије школованог кадра има, али нема свести да су потребни. Без свести и знања нема ништа. Ни послова.

Предлог (не тврдим да је најквалитетнији, дајем га више као пример места где о овој теми можете више сазнати): Journalism in the Digital Age


2. Selling a culture of ignorance to the young « Jon Rappoport's Blog - Selling a culture of ignorance to the young: key moments

Sam Cooke: Don’t know much about anything, what a wonderful world





3. Поред живог Млађана Динкића...

Агрокор „игра“ по нотама Алвареза - Агрокор ће морати да се понаша како Алварез Трећи, успешни консултант и музичар, буде „свирао“. Реструктура посрнулог концерна Ивице Тодорића биће у његовим рукама...

А овамо... 

Izvršni i Upravni odbor | Sberbank Srbija a.d. 


Članovi upravnog odbora: 

• Gleb Efremov Direktor Odeljenja za procenu kreditnog rizika u poslovima sa stanovništvom Sberbanka Rusije 

• Elena Viklova Generalni direktor u okviru Međunarodne poslovne funkcije Sberbank Rusije 

• Mag. Dr. Jacek Brzezinski Nezavisni savetnik za privredu 

• Mlađan Dinkić Direktor MD Solution d.o.o. Beograd 


4. Ако сте мислили да је Путин хтео да помогне Вучићу - немате појма. Објасниће вам чика Драган...

. - МАЛЕ ПОСТИЗБОРНЕ ПРИЧЕ – РУСКЕ ЧЕСТИТКЕ | Фонд Стратешке Културе - електронско издање

Драган Милашиновић

Први руски званичник који се огласио поводом Вучићеве победе био је руски амбасадор у Београду, његова екселенција, Александар Чепурин, у изјави датој Спутњику, а нешто касније медији су објавили и честитку коју је Вучићу упутио лично председник Путин. На крају, Вучићеве победе у свом обраћању дотакао се и Путинов портпарол Димитриј Песков. Њихове изјаве су потпуно усклађене и нема сумње да их треба посматрати као јединствен државничко-дипломатски пакет... 



5. Није ни Путин без Вучићевића. Још бестиднијег...

Песков о експлозији у метроу: Напад на председника? - Терористички напад у Санкт Петербургу је изведен у тренутку када се тамо налазио председник Русије Владимир Путин, што наводи на размишљање и предмет је за анализу специјалних служби, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков.



6. Степска сврака и паре - пример за овдашње издаваче и уреднике сорте еврољубни патриота и русофил:  Saker’s open letter to the Saker community | The Vineyard of the Saker

За неког ко је "so embarrassed and mortified about having to ask for money", Степска сврака у овом "Отвореном писму заједници Степског сокола" превише детаљно разматра начине како му помоћи да зарађује, и то после уводног дела, о масакру у Санкт Петербургу.

Сигуран сам да ће му многи због тога замерити.

Ја не толико, и не бих нимало да није спојио неспојиво, јер из тридесетогодишњег телевизијског и трогодишњег блогерског искуства предобро знам колико је новац значајан да би се произвела права ствар. Остајем при томе да је знање најзначајније, али никако не подцењујем новац. И новац је услов без ког се не може.

Стога, власницима интернет медија, шта год мислио о већини њих, предлажем, најискреније, да проуче Свракине методе и технике.

Без обзира што шпијунче опет рече - не наводећи нам имена, али је јасно из контекста и приложених линкова - да смо га Снежана Иванишевић де Барте и ја "нечасно издали". Вучићевска патетика и лаж, наравно. Кога интересује о чему се ради, ако није, нека погледа: Снежана Иванишевић де Барте: Ко је Степски соко (The Saker)? и  The Saker Српски одлетео, па, па.

А што се тиче Стефана Каргановића, њега, осим праћења на чисто феноменолошком нивоу, не вреди следити у пословним методама. И да хоћете - залуд. То мајка више не рађа. Опет, у нечему се показао као користан, можда ће и касније. Ко је више и боље од Каргановића разоткривао превару са Сребреницом - на језику организатора преваре и оних који преваранте издржавају, што је изузетно значајно?

Због чега вреди и нешто прећутати.


7. Пример савршене пропаганде: Why there isn’t and will never be a Palestinian State – Israel Video Network



Све тачно. Нема лажи. Осим што су прећутане неке чињенице. Лично, када су у питању Арапи (Палестинци) не марим како им Јевреји узвраћају. Ционизам као светско зло је друга ствар.


8. И скоро савршене...Tel Aviv, Israel is only country to light up city in Russian flag colors (Video)



Јер (коментар читаоца):

Franz:

Because they are, directly or indirectly, guilty. But what is worse, they believe they can get away with their terminal hypocrisy. Nietzsche said: "The English are the people of consummate cant." All of the West has caught the English Disease.


9. "Блицово" истаживачко новинарство

IVANKINE RUSKE VEZE S kim se to prva ćerka baškarila u Dubrovniku? - Kontroverze oko veza saradnika Donalda Trampa gotovo svakodnevno dobijaju svoj nastavak. Mediji u Americi otkrili su da i Trampova mezimica Ivanka ima bliske odnose sa ruskom elitom bliskom Putinu, ali za razliku od Majkla Flina ili Džefa Sešnsa, ona svoje veze ne krije.

10. TASS: Russian Politics & Diplomacy - Putin, Saudi king discuss global anti-terrorism efforts - "The parties confirmed their interest in boosting Russian-Saudi political interaction as well as trade and economic cooperation," the statement adds. "Upcoming contacts on various levels have also been discussed." Besides, the Russian president reiterated his invitation to the Saudi king to make a visit to Russia.


Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!