Главни рабин Русије позвао француске Јевреје на исељавање ако Марин Ле Пен победи на председничким изборима


Лазар је у петак и похвалио руског председника: "Путин је први председник који јавно говори против антисемитизма и од свих је учинио највише за Јевреје у Русији. У Русији не постоји институционални антисемитизам."


Руски председник Владимир Путин у разговору с руским главним рабином Берелом Лазараому Јеврејском музеју у Москви, у четвртак, 13. јуна, 2013. (Фотографија: Александар Земљаниченко / АП)

Руски рабин Берел Лазар позвао је француске Јевреје да напусте своју земљу ако политичар с крајње деснице Марин Ле Пен буде изабрана за председника следећег месеца.

Лазар, хабадски рабин који је рођен у Италији и живи у Русији од пре 25 година, апел је упутио у петак, на конференцији о јеврејству одржаној у близини Москве у организацији Светског удружења јеврејских поглавара "Лимуд".

"Ако Марин Ле Пен буде изабрана за председника Француске, Јевреји морају да се иселе", рекао је Лазар - према "Лимудовом" транскрипту његовог говора на конференцији. Лазар је био главни говорник на овом скупу са 2 500 учесника, најбројнијем од када "Лимуд" организује конференције у државама бившег Совјетског Савеза.

Анкете уочи првог кругу председничких избора у недељу показују да центристички независни кандидат Емануел Макрон у стопу прати Ле Пен, председницу странке Национални фронт коју је основао њен отац Жан-Мари Ле Пен, више пута осуђиван због порицања холокоста и распиривања расне мржње против Јевреја. По анкети ИФОП-а од 19. априла, и Макрон и Ле Пен би освојили по око 22 одсто гласова.

Ле Пен је недавно затражила да се забрани ношење кипе (јармулка, јеврејска капица - прим. прев.) у јавности и да француским држављанима законом буде забрањено да имају израелски пасош - што су, по њој, неопходни кораци да би се уважио принцип једнакости и олакшало увођење сличних ограничења за муслимане.

Ле Пен је рекла да је радикални ислам "опасност за француску културу" и апеловала на Јевреје да и сами нешто "жртвују" у циљу сузбијања џихадизма. Она је понешто омекшала реторику Националног фронта, када је вођство странке преузела од свог оца 2011. године, и из чланства избацила на десетине припадника познатих по антисемитизму - па и оца.

Марин Ле Пен (Фотографија: Лионел Бонавентура / АФП)
Национални фронт је најбољи резултат на председничким изборима остварио 2002. године, када је Жан-Мари Ле Пен у другом кругу освојио 18% гласова а победио Жак Ширак. У Француској, победник првог круга гласања за противника у другом и последњем кругу има другопласираног кандидата из првог круга гласања.

Многи француски Јевреји сматрају Марине Ле Пен опасном, а Савет представника јеврејских институција Француске и њу и ултралевичарског комунистичког кандидата Жан-Лик Меланшона назива "кандидатима мржње". Председник Савета Франсис Калифа је у петак изјавио да је све већа популарност Ле Пенове и Меланшона "реална опасност по демократију наше земље".

У анкетама, Меланшон се са петог места у фебруару и 9% гласова попео на треће место са 19% потенцијалних гласова. Франсоа Фијон, кандидат умерене деснице и странке бившег председника Николе Саркозија, има 19%. Меланшон је 2014. године, говорећи о Гази, осудио француске Јевреје који подржавају Израел, и напоменуо: "Француска се противи агресивним мањинама које држе предавање осталима у држави."

Рабин Лазар је у свом обраћању припадницима "Лимуда" рекао, да: "Ситуација у Француској је веома забрињавајућа. Не само због имиграната, него и зато што се читаво становништво радикализује, за шта је најбољи пример успон партија крајње деснице."

Анализа ситуације у Западној Европи рабина Лазара одражава ставове из ранијих изјава званичника Кремља, којима се хтела дискредитација европских влада које критикују политику руског председника Владимира Путина, забрањивање литературе о хомосексуалности, елиминације политичких супарника "нефер суђењима", и увођење озбиљних ограничења слободе говора. Под Путином, Лазарев Савез јеврејских општина Русије је постао највећа јеврејска организација у Русији.

Лазар је у петак и похвалио руског председника: "Путин је први председник који јавно говори против антисемитизма и од свих је учинио највише за Јевреје у Русији. У Русији не постоји институционални антисемитизам."

Из истог извора: Israel said to strike pro-Assad forces in Syria, killing 3 | The Times of Israel - An Israeli attack on a Syrian camp for pro-government forces killed three fighters near the Golan Heights on Sunday, an official from the forces said. The National Defense Forces (NDF), a pro-regime militia, said in a statemen...

Препорука:

- Первый тур президентских выборов во Франции. Онлайн - Международная панорама - ТАСС

- TASS: World - Live blog: French presidential election 2017


Извор: Russian chief rabbi: France’s Jews should leave if Le Pen wins | The Times of Israel
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!