Ванземаљац у Београду: "Победа дала Вучићу мандат за проширење сарадње са Русијом"

© Sputnik/ Евгений Биятов
Резултат избора дао је Александру Вучићу мандат за наставак политике коју је и досад водио, па и кад је реч о сарадњи са Русијом, каже за Спутњик руски амбасадор Александар Чепурин.

Руски дипломата подсећа да је Вучић био јасан фаворит и да није разочарао своје присталице.

„Разлика у односу на следеће кандидате није неколико процената него неколико пута, и зато је то објективно јак резултат. Руски медији његову победу карактеришу са две речи — ’убедљива‘ и ’сигурна‘. Сам кандидат је ту победу назвао чистом. А наши кинески другови би је вероватно назвали гвозденом“, примећује Чепурин.

Према његовом мишљењу, из резултата избора се могу извући два закључка: да је то очигледна подршка грађана политици коју води Београд, и спољној и унутрашњој, и друго, да је то својеврсни мандат за наставак те политике у наредним годинама.

"Што се тиче перспектива односа с Русијом, део тог новог мандата, да ли главни или не, али важан део јесте наставак политике проширења сарадње с Русијом у свим областима, политичкој, економској, културној, духовној“, истиче руски амбасадор.

Он сматра да акценат треба ставити на ширење економских веза што је могуће пре свега ако се пређе са обичне трговине, са размене робе на форму која ће обезбедити њено суштинско проширење.

„Неопходно је суштински проширити наше економске везе, а могућности ту леже пре свега у индустријској кооперацији, војнотехничкој сарадњи, кооперацији у области пољопривредне производње“, оцењује Чепурин.

Као пример перспективне области наводи семенарство, где, како сматра, постоје значајне могућности да се сарадња вишеструко повећа.

„Таква је сарадња постојала између Југославије и СССР-а и ту имамо о чему да размислимо. У целини гледано, мислим да су наше земље прешле у циклус економског успона те им је потребан динамичан развој економије и подизање стандарда становништва. Зато мислим да ће таква сарадња ићи у корист и Србима и Русима“, закључује Александар Чепурин.

Извор: Спутњик


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Тодорић, Вучић... Ко је следећи? Тачи?

Добро рече деда Робертс: "Руси, нек' вам је Бог у помоћи." 


Коментари