М. К. Бадракумар: Москва вратима не залупљује

Колаж: Ројтерс+Гети

У руској политичкој култури, писана реч је "старија" од изговорене. А писана реч Кремља је Свето писмо. Због тога, руски одговор на амерички ракетни напад на Сирију објављен на веб-сајту Кремља захтева брижљиву анализу.

У целини, саопштење Кремља, с обзиром на околности, делује веома благо.

Није било покушаја да се брани Сирија као "савезник" што је израз који је употребио председнички порпарол Дмитриј Песков на конференцији за штампу - нити је дата carte-blanche руска подршка Дамаску за супротстављање америчкој "агресији" (мада Министарство одбране РФ тврди да је Русија предложила да се предузме "низ корака...у непосредној будућности у циљу јачања и повећања ефикасности противавионске одбране Арапских оружаних снага Сирије".

Без сумње, председник Владимир Путин оставља врата отвореним за разговоре са САД о оснивању међународне антитерористичке коалиције. Кремљ каже да је амерички напад од четвртка створио "велику препреку". Али "велика" никако није непремостива препрека: врата нису залупљена а кључ бачен.

Москва ће америчког државног секретара Рекса Тилерсона, који у среду  долази у посету, дочекати отвореног ума. Будите сигурни, биће неких озбиљних послова, у најбољој традицији "совјетско-америчке" дипломатије.

Занимљиво, у саопштењу Кремља је "превиђен" једини досадашњи конкретан корак - стављање ван снаге процедуре за избегавање сукоба по основу споразума из 2015., која је помагала да се избегну инциденти на небу изнад Сирије. Али тај потез је привременог карактера, споразум из 2015. и даље важи - што је у обостраном интересу, и Русије, и САД. Такав је поглед и таква су очекивања и Пентагона - како је рекао портпарол Министарства одбране САД, а преноси ТАСС:

"Министарство одбране изражава жељу за дијалогом преко канала сигурности летења, који је од користи свим странама које оперишу на небу изнад Сирије, јер се њиме избегавају инциденти и грешке. Надамо се да ће и руско Министарство одбране доћи до истог закључка."

Најзначајнији део саопштења Кремља је онај у коме се износи претпоставка шта је Доналда Трампа могло натерати да нареди ракетни напад. Путин сматра да је напад био диверзија америчког председника.

Све у свему, Москва ракетни напад сматра за тактички, а не стратешки потез с циљем "промене режима". Овде се поставља питање да ли је Трампова "диверзантска акција" уопште била изненађење за Москву. Кремљ је морао знати да ће Трамп извести неку "акцију", с обзиром на све "напоре" око њега да га се натера да "нешто учини" .

Што су "у лишћу чаја" прочитали и Кинези, а што се види из штуре агенцијске вести Синхуе коју је - без датума - пренео "Пиплс дејли":

"Амерички напад на сиријску војску јесте велико одступање од политике претходне администрације Барака Обаме, који је наређивао да се напада Исламска држава, а не снаге сиријске владе. Међутим, не мора значити да представља и промену америчке политике и става према Сирији. "Није било промена у том статусу...Овиме је демострирано да је председник Трамп спреман да делује када владе и актери пређу 'црвену линију'". Пентагон у свом сопштењу то потврђује, каже да се нападом хтело да "сиријску владу одврати од поновне употребе хемијског оружја".  Потпредседник Одбора за обавештајну делатност Представничког дома Конгреса САД Адам Шиф је у четвртак увече, после сусрета директором Националне обавештајне службе Деном Коутсом, рекао да се "тренутно не планирају додатни напади".

И Министарство одбране Руске Федерације, на упадљиво сличан начин, умањује стварну штету нанету аеродрому Ал Шајрат. Каже да су САД напад одавно планирале, јетко истичући да је та "демонстрација војне силе мотивисана искључиво унутрашњим (домаћим) потребама".

Кремљ је био уздржан, није износио никакве провокативне опаске које би могле да се протумаче као конфронтиван став. Живот тече даље - као да је порука. Кремљ сматра да је догађај од четвртка нанео "озбиљан ударац" руско-америчким односима, али они су "ионако у лошем стању". И заиста,  напад САД на Сирију неће "нас приближити крајњем циљу - сузбијању тероризма", али и не искључује такав процес.


Претходно од истог аутора: М. К. Бадракумар: Амерички грађански рат је добра ствар за мир у свету

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Putin leaves door ajar to engage with Trump – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!