Олег Царев: Резултат Тилерсонове посете је сама посета


У среду увече 12. априла у Кремљу су се састали председник наше државне Владимир Путин и амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Био је присутан и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Многи моји пријатељи - руски политичари -  су доста очекивали од посете државног секретара Сједињених Америчких Држава, господина Тилерсона. Несумњиво, прва званична посета Русији представника тима новог америчког председника не може а да не привуче пажњу. Али, важно је и да нас не доведе у заблуду.

Нови председник САД је дошао на власт са малим тимом. Број непосредних сарадника америчког председника је прилично ограничен, а државни секретар Тилерсон није међу њима. У ужем кругу, у којем се доносе све одлуке, па и спољнополитичке, су Џеред Кушнер, муж Трампове ћерке Иванке, и Стив Бенон, издавач, новинар и главним стратег Беле куће.

Они који се разумеју у нијансе америчке политике везе граде саобраћајући са та два "другара". Игор Коломојски, који је на својој кожи искусио колико је важна подршка САД, или њено одсуство, у свом кругу прича да је са новим америчким властима изградио однос преко свог пословног парнера Џереда Кушнера, и то такав да га је лично Трамп позвао на инаугурацију, док је већина украјинских политичара морала да плати да буде "назочна". Да ли је то тачно или није - не знам.

У Украјини је однедавно постало модерно да се себи приписују изузетно добри односи са новом америчком администрацијом. Најгласнији је Михаил Сакашвили, који прича да се с Трампом познаје још од 90-их, па ће САД, због познанства му, посебно финансирати његов нови политички пројекат са око пола милијарде долара. Било то истина или не, по мојим познаницима који имају контакте са америчким амбасадама и у Русији и у Украјини, америчке дипломате се жале да од Стејт департмента више не стижу наређења и упутства, и да зато немају став о многим питањима. Шта мисли Бела кућа, што би морали знати, гатају из медија, на основу онога што нађу по друштвеним мрежама и из прича о предстојећим смањењима буџета и кресању програма, који су до сада били финансирани преко Стејт Департмента.

Може се рећи да је Рекс Тилерсон убачен у Стејт департмент да буде практично сам. Без свог тима. Персонал Стејт департмента чини оно што је за собом оставио Обама. Узрок проблема са којима се суочава Рекс Тилерсон нису само малобројни контактима између њега и Трампа. Ствар је у томе што Ти-рексу, портед толиких других, одмаже и шеф особља његовог министарства Маргарет Петерлин. Прелепа плавуша има, како да кажем, суштинскије контакт са Белом кућом, па јој се могло да свом предпостављеном створи унутрашњу опозицију у самом минисртарству, што додатно смањује укупне перформансе Стејт департмента.

Сумирајући резултате, може се рећи да ће у Трумповом мандату доћи до оштог смањивања значаја Стејт департмента. Рећи да ће улога Стејт департмента  бити сведена на организацију протоколарних догађаја било би претеривање, али је очигледно, судећи по до сада показаном, да ће Бела кућа своју спољну политику спроводити преко Трампових помоћника.

Зато и нисам очекивао да ће Тилерсон добити нека нарочита овлашћења за пут у Москву. Највероватније, то је била пробна посета, да се испита терен. Мало је вероватно да је Тилерсон имао какав специјалан задатак. Мислим да ће резултат овог састанка бити сам састанак. Другим речима, од ове посете не треба очекивати неки продор или нарочит резултат. Неће се десити чудо, и неће бити никаквих поклона. Руси ће бити принуђени да своје интересе бране у тешком сукобу. Али разочаран не треба бити. Доброг има и у невољи: када вас непријатељ окружи са свих страна, можете напасти у сваком правцу.


http://www.stalkerzone.org/

Аутор: Олег Царев
Изворни текст на руском: http://olegtsarov.com/novosti/novosti-oleg-tsarov/tillerson.html
Превод на енглески: Оли Ричардсон
Извор: Oleg Tsarev on Tillerson's Trip to Moscow
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!