Препоруке за 2. и 3. мај 2017.

1.
In this April 23, 2013 file photo, a suspected Yemeni al-Qaeda militant, center, holds a banner as he stands behind bars during a court hearing in state security court in Sanaa, Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed, File)

Вођа јеменског огранка Ал Каиде каже да да се његова група бори заједно са снагама које подржавају Сједињене Америчке Државе


Јеменски огранак Ал Каиде је практично постао савезник владе Јемена у грађанском рату против Хутија које подржава Иран.

КАИРО (АП) - Вођа јеменског огранка Ал Каиде је признао да се његови милитанти често боре раме уз раме са јединицама јеменске владе - што је изјава која може осрамотити коалицију којој су на челу САД а која се у тој сиромашној арапској земљи бори против шиитских побуњеника...

Даље, на енглеском, на Al-Qaeda leader says group fought alongside US-backed forces | The Times of Israel.

Ако сте испратили везу на изворни текст могли сте да приметите да су ову вест-бомбу јуче у поподневним часовима објавили "Асошиејтед прес" и "Тајмс оф Израел" - медији који нипошто не би ишли против интереса Израела и САД - што говори да се истина коју је главосеча рекао више не може скривати и да лажи као United States Ramps Up Airstrikes Against Al Qaeda in Yemen - The New York Times више не пролазе.

Али у овдашњим медијима - мук. Претпостављам да агенцијама "није згодно" да преносе америчко-израелску бруку, а да у "патриотским" медијима нема ко да чита непреведене вести и да преводи. Све у свему, ако хоћете да будете обавештени, на вашем списку извора које редовно користите не би требало да буде више од двадесетак одсто домаћих медија. Ако и толико, с обзиром да прежвакавају исто само са различитим зубалом.


2. А када вам се смучи и то мало вести и аналитичких чланака на српском чије читање није губљење времена, једно од места где се можете освежити је

Језикофил – Место где решавамо језичке проблеме.

Протестанти



Пуних месец дана након председничких избора трају протести широм Србије названи „Против диктатуре”. Многа се ту постављају питања, те ко „стоји” иза тих протеста, односно ко их организује, те ко су учесници и с којим циљем они излазе на улице. Када смо већ код учесника, још једна се битка бије, нећете веровати, око семантике. Ради се наиме о томе како правилно назвати учеснике протеста – протестанти или демонстранти. Алудирајући на примарно значење речи протестант, које се односи на присталицу, поборника протестантизма или онога који припада некој од протестантских цркава, на интернету смо прочитали духовиту опаску: „људи који протестују нису протестанти, већ демонстранти. И Мартин Лутер и Макс Вебер се окрену у гробу, а једно маче умре, сваки пут кад их назовемо протестантима!”

Међутим, ниједан од постојећих речника српског језика не каже тако. У речницима Матице српске (шестотомном и једнотомном), у Великом речнику страних речи и израза Клајна и Шипке, након примарног значења које смо навели, јасно стоји да се протестантом може назвати и онај који протестује, који јавно изражава своје неслагање или незадовољство.

Зато, учесници протеста могу се назвати протестантима, а учесници демонстрација демонстрантима, све зависи како та окупљања називамо. Није погрешно заменити им места, али можда није лоше сетити се оне лингвистичке крилатице Егона Фекетеa – „језик не трпи стеге, али воли ред”. - Протестанти – Језикофил


3. И "Економске вести" су, по мени, међу ретким корисним овдашњим интернет гласилима...

Da li svaki nemački kancelar potpisuje akt poslušnosti Americi? - Ekonomske Vesti - Svakog maja, a povodom godišnjice osnivanja SR Nemačke, to se pitanje postavlja iznova, u Rusiji i češće i sa političkom zlobom: Postoji li takozvani Kanzelar akt, koji je dužan da potpiše svaki nemački kancelar pre stupanja na dužnost i njime se obaveže na poslušnost SAD u spoljnopolitičkim, vojnim i ekonomskim pitanjima...
Или, још бољи пример...

Ima gorih i od nas:Prosečna plata u Ukrajini 255 dolara - Ekonomske Vesti -

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman objavio je danas da je prosečna isplaćena plata u Ukrajini u martu iznosila 255 dolara.

Od 1.januara minimalna plata je u Ukrajini povećana na 188 dolara.

И то је цела вест. Гола чињеница. Лаконски, са поверењем у читаоца да ће разумети и да му нису потребне новинарске пируете, често трапаве.



4. Данас, без информатичке писмености, тешко да смо од користи и себи, камоли другима. Драгоцени су веб-сајтови који нас уче "ситним стварима" које нам помажу да рачунар користимо ефикасније.

Али, помажу нам на латиници. Да сам члан неког ћириличког удружења, предложио бих да се корисним српским гласилима редовно скреће пажња да би њихов труд био још плодотворнији када би се корисницима обраћали на српском, а не на писму које је наметнуо и намеће окупатор.

Kako se koriste F tasteri na tastaturi - Blog Jaka Šifra | IT Blog Srbija - Svaki od funkijskih tkz. F tastera (od F1 do F12) ima svoju osnovnu namenu, ali ti tasteri imaju i specijalne mogućnosti u zavistnosti od softvera u kojem se koriste...

Taster F1 na tastaturi otvara "Help" opciju u skoro svakom programu.
F2 - omogućava izmenu imena fajla ili foldera
F3 - otvara pretragu u programu koji koristite (isto kao kombinacija tastera CTRL + F)
F4 - često se koristi kombinacija Alt + F4, obično je prečica koju prvo naučite kada počnete da koristite računar - ovom prečicom se zatvara aktivan prozor u Windowsu
Taster F5 osvežava, tj. ponovo učitava dokument ili  stranicu na internetu
F6 - ovaj taster vas vodi do adresne linije u vašem internet pregledaču
F7 - se obično koristi za proveru pravopisa u Wordu
F8 - često korišćen taster za pristup "boot" meniju prilikom učitavanja Windows sistema,
F9 - se može koristiti za osvežavanje Word dokumenta ili za prijem i slanje mejlova u Outlook-u,
F10 - pomera kursor do menija u programu koji koristite. Kombinaciju Shift + F10 možete koristiti umesto desnog klika.
F11 - najčešće se koristi ukoliko želite pristup pregledu preko celog ekrana u vašem internet pregledaču,
F12 taster poziva "Save as" u programima Microsoft Office...


5. Ипак, нема ништа без пропагандистичких сајтова непријатеља. Из вести "Вашингтон поста" коју преноси пропагандистички орган ционистичке америчке руке за извођење злочиначких радова, "Старс енд страјпс", на пример, сазнаћете да америчка војска запошљава европске фашисте који су се доказали у борби против Руса у Новорусији. И, шта сад? Требало би да буде руске узвратне пропагандне салве - саме коњокрадице су им дале муницију.


He fought with Russian-backed militants in Ukraine. Now he's a US soldier. - Europe - Stripes - A prominent militant who fought with Russian-backed separatists in Ukraine and participated in far-right European politics recently completed U.S. Army training and is serving in an American infantry division in Hawaii, according to Army and other records. Guillaume Cuvelier, 29, shipped for basic training in January and graduated as an infantryman at Fort Benning, Ga., the records show. In a short exchange with The Washington Post, Cuvelier confirmed that he was actively serving in the U.S. Army...

6. :) :) :)

PRSATE PATRIOTKINJE Zašto nas ovo ne čudi? Ženske grudi u Rusiji krasi - PUTIN! - Ruska patriotska grupa koja okuplja uglavnom mlađu populaciju "Projekat Set" je pokrenula inicijativu i pozvala sve Ruskinje da nose posebno dizajnirane majice sa predsednikom Vladimirom Putinom na svojim grudima...

Мада оно "patriotkinje" збуњује. Нема стилског јединства. Уз сарказам не иде смртно озбиљно залагање либералоида за родну равноправност  - насилно и у речнику.


7. Идиотлук уредника "патриотских" веб-сајтова нема граница. Упоредите наслов са садржајем текста:

Медији најављују нешто што народ не зна! Србија неће подржати Русију кад јој буде најпотребније!


" Београд – Министар Ђорђевић је раније изјавио да ће српске оружане снаге учествовати у деминирању Сирије, укључујући Палмиру. Експерт сматра да то није могуће због војне неутралности Србије.
Српски министар одбране Зоран Ђорђевић је обећао да ће његова војска заједно са руским снагама учествовати у деминирању на територији Сиријe. Међутим, војска Београда није спремна на овакву сарадњу, пише Balkan Insight.

Осим тога, по мишљењу војног аналитичара Александра Радића, никаква заједничка операција није могућа зато што је Србија неутрална земља и не може да подржава „ниједну од сукобљених страна” у сиријском конфликту.
Министар Ђорђевић је раније изјавио да ће српске оружане снаге учествовати у деминирању Сирије, укључујући Палмиру. Он је то рекао после сусрета са руским колегом Сергејем Шојгуом, када је изјавио: „Србија ће подржати све иницијативе Русије”.

Ђорђевић је касније признао да Србија нема могућности ни специјално обучене јединице за овај посао, али да планира да обучи своје снаге..."

Бесмисленост прве реченице из наслова - на страну. Али друга, да "Србија неће подржати Русију кад јој буде најпотребније", не само да је пљување по сопственом народу, него не мари ни за садржај на који се односи, ни за чињенице.

Укратко:

- Србија нема деминера ни за своје потребе, а камоли да их шаље у иностранство (све кад би намесничка власт и хтела да их пошаље);

- Русима српски деминери у војно-техничком смислу нису потребни, имају довољно својих стручњака.

- Русима је потребно ИСКАЗИВАЊЕ ПОДРШКЕ ЊИХОВОЈ СИРИЈСКОЈ ПОЛИТИЦИ, што добити неће, јер Вучићу не само власт, него и живот зависи (сетимо се Ђинђића) од милости англоциониста, чија је политика ЗА САДА у нескладу с руском, па не би опростили "издају" на (за Израел) тако крупном питању.

Итд, итд. Само још да напоменем да је  "Васељенска ТВ" текст преузела с веб-сајта "Руска реч", где наслов бар не одудара од садржаја: Balkan Insight: Београд неће подржати Русију у Сирији | Руска реч.



8. Вук Драшковић је један од главних егзекутора српске дипломатије и обавештајне службе, али неће га Вучић због тога шутнути с власти, ако се уопште одважи на такав корак...

Напредњаци избацују Драшковића из савеза? | Политика | Novosti.rs - Врх СНС ће преиспитати сарадњу са СПО и Драшковићем због критика на рачун Владе Србије. Лидер СПО осудио мере против Француске. Глишић: Није први пут да имају другачији став...


Стога прочитајте бар ви, кад већ нема оних који би морали да знају овакве ствари:

"Germany and Colonialism - Colonial, postcolonial, neocolonial? Germany’s economic and educational strategy for Africa, by Armin Hofmann / Indirect foreign policy by NGO, by Eberhard Hamer / US-President Trump should rethink Syria escalation. A memorandum from Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) / Now there is only one way open: To break away from the Anglo-Saxon Power Elites, by Willi Wimmer / Do not yield an inch to the Fascist cast of mind, by Karl Müller..."



9. Али колонијализам је двосекли мач. Кад Индуси потпуно завладају јединим успешним привредним сектором САД...

Indijskim stručnjacima 70% američkih H1-B viza - Visokotehnološka kompanija Infosis, sa sedištem u Indiji saopštila je da će u naredne dve godine zaposliti 10 hiljada radnika iz Indije na poslove u Sjedinjenim Državama. Infosis, jedan od najvećih korisnika viznog programa H1-B, je u protekle dve godine u Sjedinjene Države poslao više od 15 hiljada radnika, ali će zbog najnovije američke vizne uredbe, ove godine mora da smanji njihov broj. H1-B viza omogućava stranim radnicima, koje sponzoriše neka američka kompanija, da u Americi rade tri godine, a ista kompanija, po isteku, može podneti zahtev za produženje. Iz kompanije Infosis kažu da planiraju otvaranje četiri tehnološka centra u Sjedinjenim državama, a prvi centar će biti otvoren u Indijani, u kojoj je guverner pre dolaska na položaj potpredsednika SAD bio Majk Pens. Iz službe za imigraciona pitanja kažu da od 85 hiljada H1-B viza koje se izdaju godišnje 70 odsto ih odlazi na indijske državljane, od kojih više od polovine radi na visokotehnološkim poslovima u kompanijama poput Infosisa. Te kompanije mogu da im daju i preporuke za kasniji rad u američkim kompanijama.



10. Стара песма:

"Netanyahu: ‘Dozens of Tonnes’ of Chemical Weapons Remain in Syria - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu claims that “Dozens of tonnes” of chemical weapons still remain in Syria."

Али "Спутњику" некако не полази за руком да се присети да је Путинов пријатељ "Биби" већ потезао сличне дезинформације (с тежином наређења ционистичкој слушчади шта да користи као оправдање за агресију):

Benjamin Netanyahu’s Long History of Crying Wolf About Iran’s Nuclear Weapons - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is expected to address the U.S. Congress tomorrow about the perils of striking a nuclear deal with Iran. Netanyahu, not generally known for his measured rhetoric, has been vociferous in his public statements about the dangers of such compromise, warning that it will allow Iran to “rush to the bomb” and that it amounts to giving the country “a license” to develop nuclear weapons. It is worth remembering, however, that Netanyahu has said much of this before. Almost two decades ago, in 1996, Netanyahu addressed a joint session of Congress where he darkly warned, “If Iran were to acquire nuclear weapons, this could presage catastrophic consequences, not only for my country, and not only for the Middle East, but for all mankind,” adding that, “the deadline for attaining this goal is getting extremely close.”...


11. Још мало спутњиковске пропаганде. Текстуално - провидна припрема за оправдавање комадања Сирије, али визуелно...фотографија мајстора заиста делује моћно:

Russian-Turkish Interstate Relations - ...The Syrian issue has also given impetus to the bilateral relations of Moscow and Ankara as the two states along with Iran are the guarantors of a nationwide ceasefire in the Middle Eastern state, that came into effect on December 30, 2016. The three countries have also contributed to the Astana format of the Syrian settlement that resulted in several rounds of talks between Damascus and the representatives of the Syrian armed opposition...

Накнадно:
"Турска: Рачунамо на четири зоне безбедности у Сирији - Анкара рачуна да ће на крају разговора о решавању сиријске кризе у Астани бити потписана документа о стварању четири зоне безбедности у Сирији, изјавио је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу..."


12. Пратите ли шта Олег Царев пише о Украјини?
"Олег Царёв - Објаве - Премьер-министр Украины Гройсман написал в соцсети: «В цілому по року маємо зростання доходів українців на понад 37%» (на 37% за год выросли доходы украинцев). Так и представляешь себе Ковтуна, который будет потрясать этими цифрами на программе у Соловьёва и орать: у вас реальное падение доходов населения, а на Украине вот какой рост – вот вам европейский выбор! Откуда же этот гройсмановский рост? Что это за манипуляция цифрами?"...

Енглески превод имате овде.


13. Русија и руски дух какве их волимо...

Само за ћерке војних лица: Школа Министарства одбране затвореног типа | Руска реч - една од најнеприступачнијих руских школа прима само ћерке војних лица, али и оне морају најпре проћи кроз строги одабир, укључујући и психолошко тестирање. Највеће шансе да упишу школу Министарства одбране имају ћерке хероја Русије и официра који су погинули у локалним конфликтима...

И то не само ми што нас Бог помилова и подари нам ћерке, него свако ко зна шта васпитање и образовање значи за опстанак и развој народа и државе.

Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!