Кад Трамп рекетира: "пакет оружја" Саудијцима од преко 300 милијарди долара

Амерички председник Доналд Трамп са другим престолонаследником и министром одбране Саудијске Арабије, Мухамедом бин Салманом, у Овалној соби Беле куће, 14. марта 2017. Фотографија: Кевин Ламарк / Ројтерс

Сједињене Америчке Државе су близу склапања низа послова у којима ће Саудијској Арабији продати америчког оружја и услуга одржавања у вредности од преко 100 милијарди долара - рекао је један високи званичник Беле куће, говорећи о припремама за посету председника Доналда Трампа Ријаду идуће недеље.

Исти извор, који је пристао да говори за "Ројтерс" под условом да остане анониман, каже да би вредност "пакета оружја" могла премашити чак 300 милијарди долара - за десетогодишње испоруке које би помогле јачању одбрамбене моћи Саудијске Арабије, док би САД истовремено одржавале квалитативну војну премоћ свог савезника, Израела.

"Ми смо у завршној фази склапања низа послова", каже извор "Ројтерса", високи званичник Беле куће, додајући да је пакет тако формиран да се поклопи са Трамповом посетом Саудијској Арабији, у коју одлази 19. маја, започињући своју прву међународну турнеју.


Стив Холанд, из Вашингтона за "Ројтерс"

Извор: U.S. in final stages of $100 billion arms deal for Saudi Arabia: White House official | Reuters
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!