М. К. Бадракумар: Турској је доста НАТО-а

Језеро Јанки, где ће 14-15. маја бити одржан Форум о међународној сарадњи "Појас и пут". Извор за фотографију: China to host Belt and Road Forum at Yanqi Lake resort in Beijing

Форум "Појас и пут", што ће овог викенда бити одржан у Пекингу, имаће и "споредну", али представу што ће умногоме утицати на политику Евроазије: трилатерални самит председника Кине, Русије и Турске - догађај који ће бити препун симболике, и донекле расветлити садашња драматична глобална сврставања.

Дакле, каквог је значења пекиншки трилатерални самит?

Као прво, не знамо на чију је иницијативу заказан. У сваком случају, Кина је домаћин, а ово је први пут да Кина и Русијом стварају трилатерални формат са трећом државом, чиме се наглашава важност коју придају Турској, великој земљи муслиманског Блиског истока и натоовској војној сили. Без сумње, ова трилатерала је признање да је Турска у потрази за чврстим партнерством са државама Истока, и да тражи нови идентитет, разочарана својим местом и значајем у војној алијанси Запада.

Поготово што турско-амерички односи пролазе кроз тежак период. Турска је оштро реаговала на овонедељну извршну наредбу председника Доналда Трумпа, којом се Пентагону дозвољава испоручивање тешког наоружања курдским милицијама у Сирији, које Турска сматра огранцима сепаратистичке ПКК, с којом је у крвавом сукобу у источној Турској, спречавајући стварање независне курдске државе. Турску нарочито боли то што Трамп не мари да образложи своју одлуку, иако му 16. маја у посету долази председник Ердоган. Турска сумња да САД желе да ојачају савез са Курдима.

И у односима Турске и Европске уније, посебно са Немачком, не цветају руже, све више је апела да обе стране одустану од пројекта приступања Турске Европској унији. Ердоган је чак запретио да ће расписати референдум на коме би се гласало за одустајање од молбе за чланство у ЕУ.

Како год, Турска је држава са значајним утицајем на неколико региона: Блиски исток, Источно Средоземље, Балкан, Црноморски и Каспијски регион, Кавказ и Средњу Азију. Не може се порећи ни да је динамичне и просперитетне привреде, да нуди велико и растуће тржиште, и да је,  због свог геостратешког положаја, идеалан партнер за кинески пројекат "Појас и пут" - за који ће Ердоган у име Турске потписати споразум о приступању.

За Кину и Русију, Турска је трофејна "ловина" - иако проблематична.  Занимљиво, ово је први joint venture Кине и Русије изван оквира БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу. Индија би морала да мало поразмисли. Турска има традиционално јаке везе са Пакистаном, који је, наравно, кинески пријатеља "за сва времена". Сасвим је могуће да се - ове недеље у Пекингу трилатерала - ускоро претвори у квадрилатералу. Прихватање Пакистана као евроазијског играча било би од користи и Русији и Кини.

Турски медији пишу да ће се у Пекингу разговарати о трговинској и привредној сарадњи, али и о регионалним питањима, посебно Сирији. Ердоган ће у Вашингтон одлетети право из Пекинга, да Трампу стави до знања да Турска има и других опција поред савезништва са САД.

Што потврђује и кључни Ердоганов саветник Илнур Чевик, који у коментару за провладин дневни лист "Сабах", упозорава Трампову администрацију: "Американци као да се с нама играју, такав се утисак стиче. Нису на добром, него на путу сукоба, чије ће последице можда ускоро видети, после Ердоганове посете САД." Чевиков чланак, насловљен "САД не би смеле да погрешно протумаче Ердоганову добру вољу", можете прочитати овде.


Претходно од истог аутора: М. К. Бадракумар: Москва вратима не залупљује

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Turkey seeks a future sans its alliance with US – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

1 коментар:

  1. Прво ће Турци изиграти Русе, јер Руси праве планове са вековним непријатељем, а онда ће Амери изиграти Турке, јер у игри покварених увек побеђује најпокваренији. Али тако мора...сами пали сами се улупали.
    Осим ако, ове несрећнике (Русе) не спасу Бугари, Угари, Хрвати и слична братија:)
    И то може да се деси, али само у главама Цара и бољара у Кремљу и можда у неком лошем холивдуском филму;)
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!