"Мајндс" - нова друштвена мрежа на којој нема цензурисања а може се и зарадити

Home | Minds

Као резултат све веће забринутости због цензуре на друштвеним мрежама, појавила се алтернатива гигантима као што су "Фејсбук" и "Јутјуб" - Minds, енкриптована медијска платформа отвореног кода у власништву заједнице, која њоме и управља.

Говорећи за "Обсервер", програмер и суоснивач "Мајндса" Бил Отман је рекао да се идеја заснива на веома сигурној мрежи, на којој је могуће слободно се изражавати уз ниво приватности какав сами одредите.

"Платформа 'Мајндс' је направљена зарад слободе говора, транспарентности и приватности. Корисници могу изабрати да буду анонимни, ако то желе, а слобода говора на "Мајндсу" је ограничена једино одговарајућим законима САД. Софтвер је бесплатан, отвореног кода и end-to-end енкриптован (шифрован), тако да омогоћава максимум транспарентности и приватности, што проверава Minds.org."

Отман је "Мајндс" недавно отворио за финансирање од великог броја људи (crowdfunding), који су већ уложили преко 990 000 долара, чиме је, ако је тачно то што тврди Отман, пројекат оборио crowdfunding-рекорд за највише уложеног новца у једном дану.

А и не чуди толико одушевљење идејом "Мајндса". "Обсервер" је већ писао о незадовољству корисника због начина на који је "Фејсбук" реаговао на сву ту хистерију око "лажних вести", и критикама на рачун "Јутјуба", зато што, наводно на захтев корпоративних оглашивача, сасеца приходе независних медија на својој платформи.

Отман сматра да компаније као што је "Фејсбук" имају потпуно погрешан приступ, да софтвер што машински учи није и не може бити замена за људско процењивање и одлучивање о подобности садржаја и да ли нешто сме бити на страници корисника.

"Они овом проблему приступају с краја и стварају непотрбну цензуру. Сам корисник треба да процењује да ли су вести што му се нуде лажне или не, а не да то чини 'Фејсбуков' алгоритам. Исто тако, сам корисник треба да одлучује да ли ће бити 'таргетиран' рекламама.

А "Мајндс" је много више од простог постављања садржаја у нади да ће прикупити доста "лајкова". "Мајндс" је платформа која награђује своје кориснике - награђује у дословном смислу.

"Премиса 'Мајндса' је да корисник треба да буде награђен за своју онлајн-делатност, па плаћа за поене остварене бројем прегледа. 'Мајндс' плаћа и блогере - од средстава остварених постављањем банера (реклама) на њихове прилоге (садржај), с тим да сваки канал блогера може бити испуњен ексклузивним садржајем који се може видети само уз месечну претплату" - каже Отман.

Ова платформа чак има програм, Minds Wire, који корисницима омогућава да награђују друге кориснике  - са мајндс-поенима, готовином или биткоинима - ако сматрају да су им прилози нарочито вредни.

Ако је рекордна брзина којом 'Мајндс' привлачи инвестициона средства некакав показатељ, замисао је привлачна многима. И не била, пошто живимо у време кад корпоративни медији посташе власни да одлучују шта јесте а шта није лажна вест. Прави час да укључимо "Мајндс" (енг. minds - умови).

The Anti-Media

Напомена преводиоца: Самим тим што је "Мајндс" амерички производ и подлеже америчким законима, енкрипција и приватност вам не могу бити загарантовани - што је Отман, онако успут, и признао. Али треба подржати конкуренцију "Фејсбуку" и "Јутјубу", поготово ако је:

- отвореног кода;

- доступна на "видљивом" интернету, а не само преко Dark Web-а, чије је коришћење права позивница да вас прати ко не бисте хтели да вас прати;

- омогућава приходовање блогерима и другим ауторима;

- и канале доступне само претплатницима (где "претплата" не подразумева обавезно новац).

Лично, пробаћу. Када овде, на платформи Блогер архишпијуна Гуглете, поставим овај превод, учинићу исто и на "Мајндсу".

НАКНАДНО: Каже "Create new blog", ја лепо кликнем, насловим га "Ћирилизовано" и горњи текст прекопирам, притиснем "Publish" и - ништа, нема новог блога. Једино што сам успео је да преко "Enter your status here" унесем линк на текст објављен на "Ћирилизовано"... исто као што чиним на "Фејсбуку" (преко bookmarklet-a, лендовски).

И тако... Serbian | Minds

Али ја сам ионако дудук за друштвене мреже...надам се да ћете ви имати више воље да се с тим петљате. И поделите искуство :)


Извор: Minds.com: Community-Owned Social Network Emerges to Challenge FB
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!