Дебкафајл: Хоће ли бити арапско-муслиманског НАТО-а? (Ирански медији: Хоће, али сунитско-муслиманског за борбу против шиита)


Заливски медији пишу да су председник Доналд Трамп и саудијски краљ Салман намерни да седамнаесторици владара муслиманских држава позваних да учествују на самиту током посете америчког председника 22. маја обзнане да је решено да се створи арапско-муслимански војни савез. Међу званицама су поглавари држава чланица Савета за сарадњу арапских земаља Персијског залива, јордански краљ Абдулах, марокански краљ Мухамед, председници Алжира и Туниса, и премијер Ирака Хајдар ал-Абади. Још се не зна да ли ће, током посете Белој кући 16. маја, позив добити и турски председник Тајип Ердоган.

Египатски председник Абдул Фатех Ел-Сиси је у последњем тренутку одлучио да се Ријаду захвали на позиву.



Посматрачи заливских прилика су обавештајним изворима "Дебкафајла" пренели да је самит тако осмишљен да се истакне ширење одбрамбене сарадње између САД и умерених арапских и муслиманских народа у циљу заједничке борбе против Исламске државе.

Техеран оптужује САД и саудијског лидера да истицањем таквог циља свог плана уствари хоће да прикрију његову праву сврху - што није борба против Исламске државе, него против шиита у Ирану, Ираку и Сирији (алавита на власти) и Хезболаха у Либану. Новинска агенција "Табнак" упозорава да пут председника Трампа у Ријад и његови сусрети са саудијским и другим арапским поглаварима имају за циљ стварање услова за сунитско-америчку алијансу за борбу против утицаја Ирана у региону.

Такође, јер без Израела код њих не може, ирански медији тврде да ће Трамп јеврејској држави доделити задатак да будућу Сунитско-арапску војску снабдева обавештајним подацима.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Да предупреде сумње читалаца у погледу оправданости оваквог потеза, САД и Држава Израел су испалили још једну салву лажних вести: Дебкафајл: САД оптужују Асада да је направио крематоријум да би прикрио масовна убиства / US accuses Assad of installing crematorium to hide mass murder


Препорука: Политика Online - Пацијенти из Емирата стижу у српске бање

Извор: Will Trump proclaim an Arab-Muslim NATO in Riyadh?
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System-у 


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!