Ко је и зашто снимио експлозију аутомобила мисије ОЕБС-а у Донбасу?

Русская Весна је раније објавила видео снимак експлозије ОЕБС-овог возила: Сенсационное видео: кадры подрыва автомобиля ОБСЕ (ВИДЕО) | Русская весна



Терористички напад се догодио 21. априла 2017. године код села Пришиб на територији Луганске области.

Одмах, прегледајући снимак први пут, намеће вам се више питања.

Покушаћемо да на њих одговоримо на основу познатих чињеница.

Прво: зашто је такав ексклузивно-сензационални материјал објавио "Радио Слобода", а не неки званични извор који по службеним овлашћењима има приступ таквим информацијама? Овај видео не личи на лажирани материјал (мада све је могуће, да сачекамо...)

Осим тога, одакле, ко и са каквом камером је снимио видео? Ако је то учињено у оквиру надзора територије ЛНР, шта је лицу које је снимало привукло пажњу? Јер, по снимку се види да је оператер надзирао рад фиксне камере и да је био уз њу,

А та чињеница је најважнија за разумевање и оцењивање сврхе и начаја снимка.

Установљивање локације и власника камере довело нас је до веома занимљивих закључака.

Из приложених дијаграма места камере и угла из којег је снимала да се видети да се налазила на територији Луганске области под контролом украјинске војске. Али чија је и зашто је баш ту постављена?



Руководство и представници Заједничке посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини су од краја 2016. више пута говорили о успостављању система надзора на контакт линији страна у сукобу у Донбасу. Али нису потврдили да им и ова камера припада и да је користе.

Такође, из раније објављених видеомониторинг снимака мисије ОЕБС-а у Украјини види се да се увек приказује ко им је власник (мисија ОЕБС-а), и датум и време њиховог настанка. Шта више, представници мисије су обавезни да предају да ове материјале - чега није било.

Шта то значи?

То значи да камера не припада ОЕБС-у него Украјинцима, и да се користи(ла) за надзор суседне територије, тј. Луганске Народне Републике. Очигледно, Оружане снаге Украјине су је користиле у обавештајне сврхе, оператер је био обавештајац или извиђач.

А шта ћемо с тим што је камера изузетног квалитета, високе резолуције и осетљивости на светлост? Можда су украјински обавештајци постали иноватори па сами развили сопствени висококвалитетни систем видео надзора и сами њиме управљају? Тешко, врло тешко. Не бива такве опреме у рукама украјинске војске без дарежљивости САД и, највероватније, директног учешћа "НАТО партнера" и америчких инструктора.

Украјински медији су више пута објавили да Вашингтон њихову државу снабдева "несмртоносним и дефанзивним оружјем" и опремом: средствима везе произвођача "Харис", дроновима "равен", антиминобацачким радарима AN/TPQ-36/48 и другом "хај-тек" опремом - за доста, доста америчког новца, и то не само за технику, него и америчке инструкторе.

Претрагом украјинских медија и друштвених мрежа није тешко установити да се таква опрема навелико и редовно користи за корекцију артиљеријске ватре и друге начине уништавања положаја народне војске, стамбених четврти, села и градова у Донбасу. Видео камере су постављене на куле подигнуте на сваких 10 километара, тако да камере могу да у истом опсегу прате објекте - 24 часа дневно и у високој резолуцији. Једна од тих камера са једне од тих кула је и снимила експлозију аутомобила ОЕБС-а.

Али ко је радио с том камером? Зашто? Очигледно, неко из Оружаних снага Украјине или из САД, лице које је будно пратиоло кретање ОЕБС-ових возила.

Осим тога, погледајте покрете камере - брижљиво синхронизоване са кретањем возила.

Као да треба забележити нешто важно што тек треба да се деси.

Уочљиво је да је оператер камере био нервозан - на тренутак је изгубио фокус, али одмах је успео да га врати, на време, управо када су возила требала да стигну на "право" место. Оператер је на том делу пута држао фокус иако је та деоница заклоњена дрвећем, као да је знао да ће једно од возила са посматрачима ОЕБС-а баш ту бити разнето.

Ако јесте, а по снимку би се тако рекло, онда су и Оружане снаге Украјине  и Амерички "саветници" знали да се припрема терористички акт - о којем су, када се збио, уредно предали материјале својим претпостављенима: задатак извршен, све је протекло по плану и у складу са очекивањима.

Видео снимак експлозије возила мисије ОЕБС-а је непобитан доказ да су украјинске и америчке обавештајне службе починиле терористичко дело над посматрачима ОЕБС-а, у којем је, стицајем околности, а можда и планирано, погинуо и један Американац.

Али Порошенко и братија сада имају "доказ" да "лугански екстремисти" користе убојна средства против посматрача и да је стога потребно одобрити да се у Донбас пошаље међународни оружани контингент.

Што је и била сврха овог злодела.

Вратимо се извору "урадка" - "Радију Слобода"(«Радио Свобода»). Највероватније, пошто им је у рукама "доказ", а тамо се и не либе ничега ради рејтинга, одатле ће кренути оптужбе да је ЛНР крива за тероризам и да је, као такву, сместа треба уништити.

Но надајмо се да ће ОЕБС овог пута спровести истински независну и темељну истрагу, која ће омогућити да прави починиоци буду кажњени.


Аутор: На руском извору потписан без имена и презимена, само као Бывший сотрудник миротворческой миссии UNPROFOR специально для «Русской Весны», док испод енглеског превода нема ни тога.
Извор на руском: ВАЖНО: Кто и зачем вел видеосъемку подрыва автомобиля миссии ОБСЕ на Донбассе? | Русская весна
Превод на енглески: Оли Ричардон и Ангелина Сиард
Извор: Stalker Zone
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на ArchLabs Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!