Дис са зида

Поводом стогодишњице смрти Владислава Петковића Диса, у дворишту београдске Филолошке гимназије стрит арт уметница ТКВ осликала је мурал са Дисовим ликом

Лик песника на Филолошкој гимназији, Фото: Н. Фифић

БЕОГРАДСКИ фестивал поезије и књиге "Тргни се! Поезија!" биће одржан од 11. до 15. маја у Београду, Чачку и Панчеву под слоганом "Изван сваког зла".

- То јесте идеал, али ипак није лоше веровати у идеале - рекао је Дејан Матић, директор фестивала.

Поводом стогодишњице смрти Владислава Петковића Диса, у дворишту београдске Филолошке гимназије стрит арт уметница ТКВ осликала је мурал са Дисовим ликом, а на фестивалу ће бити представљено српско-енглеско издање Дисових изабраних песама "Утопљене душе", у преводу Новице Петровића.

Матић је најавио да ће се током фестивала чути чак петнаест језика, и истакао каталонског песника, галицијску песникињу и ауторку која ствара на окситанском.

Планирано је више од 25 програма - разговори са песницима и преводиоцима у Народној библиотеци Србије и Библиотеци града Београда, читања поезије у Библиотеци града Београда, Галерији "Полет" и Културном центру "Град", а биће приказано и десет кратких филмова младих режисера из региона.

Чачак и Панчево ће учесници фестивала посетити 13. маја, а на отварању фестивала, 11. маја у Библиотеци града Београда, биће представљена изложба "Метонимије". У оквиру програма "Поезија и спорт" песници ће на Ади Циганлији одмерити снаге са преводиоцима у фудбалу и баскету, а на затварању, 15. маја у КЦ "Град", биће организовано "Једење поезије" - изложба и дегустација специјалитета инспирисаних поезијом.


Аутор: Ј. Бањанин
Извор: Дис са зида | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!