Како Биби, сада "случајно", сроза углед свог пријатеља Владимира

АФП-ова фотографија преузета из Analysis: Putin closest thing to a friend Israel has ever had in Moscow - Middle East - Jerusalem Post

На самиту у Будимпешти, у среду, новинари су случајно чули речи израелског премијера Бењамина Нетањахуа, да је Израел извео бројне нападе по иранским снагама и на њихове конвоје са оружјем за Хезболах. Приликом сусрета лидера четири средњоевропске земље, Нетањаху их је обавестио, да: "Рекао сам му (руском председнику Владимиру Путину  - прим. 'Дебкафајла') да ћемо ударити по њима кад год их будемо видели да пребацују оружје Хезболаху. И то смо чинили, десетине пута."

Што се тиче политике ЕУ према Израелу, израелски премијер је рекао да само ЕУ политички условљава односе са Израелом, називајући то "лудим" и "против европских интереса". И додао: "Европа се удаљава од највећег расадника иновација у свету. То је бесмислено." Нетањаху је апеловао на Европу да не поткопава једину блискоисточну земљу која води рачуна о европским интересима.

Новинари присутни на Нетањахуовом сусрету са лидерима Мађарске, Пољске, Чешке и Словачке кажу да Нетањаху није знао да су микрофони укључени и да "седма сила" може да га чује. Премијерови помоћници, чим су постали свесни тога шта се дешава, затражили су да се уређаји искључе.

"Дебкафајл": Тешко да премијерови помоћници одмах нису знали шта се дешава. Биће да се Нетањаху досетио како да још нагласи каква је политика Израела према Ирану и Хезболаху у Сирији, и према њиховим упорним покушајима да се примакну израелској граници.
DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Поред намераваног, Биби је нагласио још нешто: зашто Путин ћути кад му Израел бомбардује иранске и проиранске савезнике.
Мора човек, зато што се оружја латила држава моћнија од руске. А ту је и колатерална корист за Русију - да ирански гасовод не избије на Средоземно море...

Нетањаху је овим, свесно или не, нанео велики ударац престижу Русије и Владимира Путина. Видећемо да ли ће се Кремљ бар сад одважити да зуцне коју против ционистичког ентитета.


Извор: Netanyahu: We struck Iranian targets in Syria, arms shipments for Hizballah
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

1 коментар:

  1. Анониман19. јул 2017. 21:57

    Sta jos treba da se desi da se Putko probudi. Pogubio je silne saveznike, pa ce sad i ovo malo sto mu je ostalo da se razbezi. Samo nek nastavi da izigrava velikog diplomatu i safovskog velemajstora. Nista veliko nismo videli. Sve vreme je u defanzivi i lagano, ali sigurno tone. Zivi bili pa videli. Ja ne prizelkujem, ali ako ovako nastavi, izgubice i ono malo renomea sto mu je ostalo, a verovatno i izbore. A posle zna se...

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!