Српске преститутке и наука у служби Новог феудалног поретка - пример Танјуга, "Блица", РТС-а и др Владимира Ђурђевића

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Што рекох за саучествовање у велеиздаји путем "унутрашњег дијалога о Косову" оних који се одазову Вучићу - важи и за српске "научнике" заговорнике лажи да климатске промене изазива човек, и за њихову бесрамну злоупотребу звања и струке у служби Новог феудалног поретка.

Стога, ево данашњег примера. У главној улози је млађани др Владимир Ђурђевић...


Fizicki fakultet

Наставак коментара је испод чланка.





ЗAСТРAШУЈУЋA ПРЕДВИЂAЊA Српски стручњак за климу: "Оно што је сада екстремно, у будућности ће бити редовно стање"


Велике врућине, пожари и поплаве који "терају" туристе из летовалишта ове сезоне, последица су климатских промена које су, након деценија игнорисања упозорења, постале видљиве и обичним људима, а које би када би људи променили навике могле бити ублажене, каже стручњак за метеорологију Владимир Ђурђевић.

Прете нам суше, пожари, али и поплаве: И голим оком се види да са климом нешто није у реду

- Људи који се баве климатологијом, од 80-их година упозоравају да ће почетком 21. века последице климатских промена бити видљиве и голим оком и неће бити потребне софистициране научне анализе да се види да се са климом дешава нешто неуобичајено - каже Ђурђевић који је доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду.

Једини кривац - климатске промене


У разговору о томе да ли су непогоде са којима се Балкан сусреће последица климатских промена или 2017. лето "случајно" подсећа на холивудске филмове у којима се свет преко ноћи уруши због небриге или "више силе", Ђурђевић каже да су климатске промене једини кривац томе.

У Србији средином прошлог века, каже, топлотни таласи дешавали су се тек једанпут у две године, а данас се дешавају чак три до четири пута годишње.

- Постоје године када их је мање или више, али у просеку их има дупло више него што их је било - каже Ђурђевић.


 Фото: Марија Aнтонијевић / РAС Србија Предвиђања за 21. век су се обистинила...

Средња глобална темпереатура је порасла за један степен Целзијусов услед превеликог испуштања угљен-диоксида у последњих 150 година, објашњава, и иако то не звучи много, то је главни узрок поплава, пожара, бујица, дуготрајних суша и јаких летњих олуја.

- Пластичније објашњено, да није дошло до пораста средње глобалне температуре за један степен, ми бисмо сада имали дупло мање топлотних таласа. Aко их имамо два, ми бисмо имали један, ако их имамо четири, имали бисмо два - каже Ђурђевић.

A биће још горе


Оно што је посебно застрашујуће, јесте упозорење да би у будућности ситуација могла бити још гора, и да топлотних таласа и суша буде још више.

- Прогнозе за почетак 21. века су се оствариле, треба да будемо опрезни и са прогнозама за будућност - каже.

Пустош... уобичајени пејзаши будућности?

На питање какве су то "могуће слике будућности", Ђурђевић објашњава да ће средња глобална температура још да порасте, па се кад данашња деца одрасту може десити да се топлотни таласи дуплирају, да суше буду још интезивније, па чак и да се понове поплаве попут оних из 2014. године.

- Све ово што данас видимо су можда први обриси онога што бисмо могли видети у будућности - упозорава Ђурђевић.

Најгоре због пољопривреде

Србија нема плаже и море, па туризам није највећа брига људи који проучавају климатске промене, али пољопривреда јесте.

- Пољопривреда много трпи, најбољи пример за то је суша из 2012. када су процењени губици били око 2 милијарде долара, што су већи губици него они који су настали поплавама - наводи.

Такво стање из 2012, према његовим речима, може да постане нека врста нормале после 2050. године.

- Свака година би у просеку изгледала као 2012, то би тада било нормално стање, а било би година које би биле још екстремније - упозорава он.

Како смо дошли довде

Клима је почела да се мења када је модерно друштво услед све већег економског развоја почело више да троши фосилна горива како би добило енергију потребну за тај економски развој.

Оно што је проблем са фосилним горивима је што она испуштају угљен диоксид, а угљен диоксид доводи до пораста температуре.

Фото: Матеја Бељан / РAС Србија

Када се говори о могућим решењима, постоје бројне студије које дају различите препоруке.

Решење - мање становника?


Једна од екстремних, јесте препорука научника са Универзитета Лунд у Шведској који кажу да треба рађати мање деце.

Наиме, њихова студија је показала да само једна особа, коришћењем електричних уређаја, вожњом аутомобила и томе слично, може да емитује чак 58,6 тона угљен диоксида.

Том логиком, кажу научници, да би се енергија штедела и емисија ЦО2 смањила, треба рађати мање деце.

Упитан да ли је то заиста једини начин за спас планете, Ђурђевић каже да је то погрешан приступ решењу.

- Не треба да нас се рађа мање да бисмо штедели енергију, већ треба да тражимо више енергије произведене из ветра, сунце и воде што неће имати штетан утицај на нашу климу, а произвешће довољно енергије да се подмире све потребе свих људи који живе на свету - наводи он.

Потпуни прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије је једино право решење, каже Ђорђевић и додаје да је за то потребна воља свих влада на свету, а да за то постоје добри примери у Калифорнији.

Тамо, каже, људи сами уз помоћ соларних панела прозводе енергију за потребе свог домаћинства и тиме штеде новац и чувају планету.

- Док год буде постојала једна држава на свету која емитује угљен диоксид, проблем неће бити решен - упозорава.

Шта може свако од нас да уради


На питање да ли "обични" људи могу да ураде нешто да би сачували планету, Ђорђевић каже да иако постоје неке ствари, један човек не може много да уради.

Ипак, истиче, ако сви буду користили штедљиве сијалице, рециклирали, прали веш у време када је струја јефтинија...

- Или, ако буду искључивали мотор док чекају на семафору, рецимо у улици Царице Милице у Београду , на којем иначе стоји упозорење да се то уради и тако чува планета, а које Београђани једноставно не виде, ситуација би бар мало могла да се поправи - поручује Ђорђевић.

Видео: Сви температурни рекорди Србије (погледати на извору - прим. А.Ј.)



Изабрао сам Танјугов и "Блицов" чланак највише због бисера типа:

- "Клима је почела да се мења када је модерно друштво услед све већег економског развоја почело више да троши фосилна горива како би добило енергију потребну за тај економски развој."

- "Док год буде постојала једна држава на свету која емитује угљен диоксид, проблем неће бити решен..."
 

Да ли доктор Ђурђевић овакве будалаштине говори и деци, студентима?

На која истраживања се позива? Можда на она наведена у Раскринкано фалсификовање података који наводно доказују да постоји "глобално отопљавање", Соларни панели стварају 300 пута више отровног отпада него нуклеарни реактори и другим, истина малобројним чланцима?

Или на свој (за чије паре?), за сада једини, "научни пројекат"  176013 “Метеоролошки екстреми и климатске промене у Србији”?

Доктор Ђорђевић изгледа није еугеничар, јер, за разлику од својих шведских колега, сматра, да: "Не треба да нас се рађа мање да бисмо штедели енергију, већ треба да тражимо више енергије произведене из ветра, сунце и воде што неће имати штетан утицај на нашу климу, а произвешће довољно енергије да се подмире све потребе свих људи који живе на свету..."

Заступа "потпуни прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије" као "једино право решење".

Ко би реализацију тог и таквог решења спроводио и надгледао - то не каже. Допушта нам да сами изведемо закључак, јер: "Док год буде постојала једна држава на свету која емитује угљен диоксид, проблем неће бити решен - упозорава."

Дакле, за почетак неко тело УН, а онда, ради ефикасности, јер се ни један глобални проблем не може решавати изоловано од других глобалних проблема - светска влада.

А пропагандистичко деловање у корист глобалиста је - шта? По закону, издаја није. Није ни кривично дело или прекршај. За сада. Али постоје и нека друга мерила. Научност и едукативну вредност дела и деловања Ђорђевића нека процењују Ђорђевићеве колеге, научници и педагози. Што се тиче потписника ових редова, чија струка филмског и ТВ продуцента покрива и пропаганду, сматрам да је наступ професора доктора био провидан, дакле дилетантски, и да ће, више као упозорење него за казну, бити довољно да му је сличица објављена на малом блогу.

(Успут, заиста треба бити преститутка па пристати на чланке какви су ови Танјуга, "Блица" и РТС-а. Али има и преститутки које знају свој посао. Отуда нема фотографије професора доктора (видео се не гледа увек, а и испод је текста), читав чланак звучи будаласто - неко се мало спрдао... Што је далеко опасније од дилетантлука, али сам ипак, у знак поштовања према умећу и осећају преститутке за самоиронију, текст ћирилизовао.)



НАКНАДНО:

Где да уредниклук "Васељенске ТВ" и "Србин инфоа" пропусти "кликбајт" наслов:

 - И голим оком се види да се с климом нешто чудно дешава

- И ГОЛИМ ОКОМ СЕ ВИДИ да се с климом нешто чудно дешава | СРБИН.ИНФО

Неоригинална и "ајде и ја" преституција из чисте алавости.


Извор: ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA Srpski stručnjak za klimu: "Ono što je sada ekstremno, u budućnosti će biti redovno stanje"
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!