Јевреји од БиХ потражују имовину од 6 милијарди КМ

Илустрација преузета из Watch The Death Camp of Tolerance (Ep 14) - South Park - Season 6

Закон о реституцији којим би се Јеврејима у БиХ вратила имовина одузета током Другог светског рата још увек није донесен и, уз Пољску, БиХ једина је потписница Терезинске декларације која још није почела враћати тај дуг јеврејској заједници.

Вредност имовине која је одузета Јеврејима у БиХ од 1941. до 1945. године процењује се на близу шест милијарди КМ. Пре рата у БиХ је живело 14.000 Јевреја којима је усташко-нацистичка власт током рата одузела сву имовину која је за време социјализма национализирана, а касније и приватизована. Сви ови процеси довели су до тога да је немогуће повратити ту имовину стварним власницима без закона о реституцији, пише Клиx.ба.

- По питању реституције у БиХ ништа није урађено и ми смо једина земља у региону која није ништа подузела на поврату имовине одузете за време холокауста и после тога у социјалистичком периоду Југославије - рекао је за Клиx.ба председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Закон о реституцији донесен је 2000. године у БиХ, али само на нивоу Републике Српске, и тадашњи високи представник Волфганг Петрич ставио га је ван снаге јер се питање имовине треба решавати на територији цијеле БиХ.

Нацрт закона који је требао бити донесен на државном нивоу никад није прошао у Парламентарној скупштини, а на питање ко га је тада опструирао, Финци каже да је то тешко рећи. Тада скинут с дневног реда, већ 15 година закон није разматран.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је на конференцији у Европском парламенту у априлу ове године рекао да ће учинити све да се покрене питање поврата имовине, што је и један од предуслова за улазак у ЕУ, али до данас ништа није урађено. Финци сматра како је упитно колико је један човек у могућности да покрене ово питање и да је можда проблем што га у тој намери не подржава матична странка.

Свестан чињенице да се у нашој земљи мало шта јешава без притиска међународне заједнице која је главни иницијатор свих кретања, Финци сматра да ће се овом проблему озбиљније приступити тек када постане немогуће избегавати га у процесу приближавања Европској унији.

Министарство правде је направило Нацрт закона о реституцији, али га још увек нису пласирали. Како долази љетна пауза, до јесени вероватно нема ништа од покретања овог питања, а од јесени ће се сви бавити изборима, тако да је тешко веровати да ће се у следећих годину дана ишта урадити по питању поврата имовине.

- Јасно је да одлуку о томе треба да донесу управо они који користе имовину која је национализована и сигурно је да ће тешко гласати за то -  рекао је Финци додавши да корист од овакве ситуације највише имају нови богаташи, тајкуни који су се обогатили на непоштен начин.

Враћањем имовине увелико би се олакшало финансирање јеврејске заједнице која се, поред самодоприноса чланова, тренутно финансира тако што конкурише на све грантове које дају општине, кантони или ентитети.

Укупна вредност целокупне имовине под реституцијом у БиХ износи 55 милијарди долара и односи се на близу милион хектара земљишта и три милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора. За поврат су, поред јеврејске, највише заинтересоване и преостале три верске заједнице у БиХ.


Пренето са: Jevreji od BiH potražuju imovinu od 6 milijardi KM
Извор: Jevreji od BiH potražuju imovinu od 6 milijardi KM, a zakon o restituciji još uvijek ne postoji - Klix.ba

1 коментар:

  1. Анониман17. јул 2017. 21:20

    Колико је мени познато - у Србији је немачка власт одузела јеврејима сва добра и онда део продала Недићевој влади, по ценама 10х већим него што се тада могло добити (ово је дискутабилан податак - шта се онда изашта могло добити, осим за брашно?). Комунистичке власти су то преотеле од Недића и делиле како им се хтело.

    Тако да ми сад Јеврејима плаћамо шта су им Немци одузели, ваљда у знак захвалности што су нам немци исплатили 1/1000 од штета у 2.св.рату и 0 од ратова 90-тих.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!