"Антијерменске шеме" Кремља

Илустрација преузета са извора

Однедавно, јерменски медији све чешће нападају Русију, што, према речима експерата из Јеревана, наноси штету јерменској политици. У чланку "Москва охрабрује Азербејџан да започне нови рат" / Москва подстрекает Азербайджан к новой войне | 1in.am Russian, објављеном на 1ин.ам , Саргис Артсруни каже да Москва не може да поднесе чињеницу да је Јерменија учествовала у војним вјежбама НАТО-а одржаним у Грузији, јер ово учешће јесте договорено са Москвом, али ситуација се отада драстично променила, после увођења нових америчких санкција Русији и  посете потпредседника Мајка Пенса Грузији. При свему томе, неки руски медији отворено доводе у питање лојалност јерменских власти.

"Руски званичници и стручњаци увек покушавају да пренесу своју поруку или чак претњу 'тамо где треба' - чак прибегавају очигледним фалсификатима ... Москва је нашла 'легитимну' основу за подстицање Азербејџана да започне нови рат, јер су јерменске власти тобоже ревидирале своју спољну политику. Другим ријечима, Москва јасно ставља до знања да ће, ако Јерменија настави да сарађује или чак потпише нови споразум са НАТО-ом, испровоцирати Азербејџан да започне нови рат против Јерменије - за шта ће кривица бити сваљена на наше прозападно руководство", пише Саргис Артсруни.

"Русија наставља с уцењивањем Јерменије", пише 1ин.ам у чланку Кремль вновь замышляет антиармянские козни: Россия не перестает говорить на языке шантажа | 1in.am Russian, где се власти и народ Јерменије позивају да преузму иницијативу у своје руке:

"Раније смо изнели предвиђање да у наредним месецима неће бити никаквих већих војних операција.  И даље смо истог мишљења, али и забринути, јер се исцрпљујући рат наставља, односећи на десетина младих живота. Ако Јереван не буде водио активнију политику, ова тужна ситуација може потрајати годинама, претварајући људску трагедију и безнадежност у део нашег свакодневног живота, и проузроковати нови талас емиграције, јер је стотине и стотине породица забринуто због сигурности својих синова.

Јерменска страна би требало да увек буде спремна да заштити безбедност земље. За овај проблем нема војног решење, јер ни Јерменија ни Азербејџан нису кадри да натерају другог да капитулира. Решење овог проблема је у домену дипломатије. Штавише, од нашег Министарства спољних послова треба очекивати да ће прибегавати неуобичајеним решењима, зато што му се задатак не састоји једино у спречиавању агресије Азербејџана, него мора и да измести сукоб ван монополске контроле Москве.
 

Москва контролише сукоб у Нагорно-Карабаху тако што наоружава обе стране, што ће пре или касније довести до новог рата. Иначе, Москва већ поставља питање лојалности јерменског руководства, посебно после учешћа Јерменије у војним вежбама НАТО-а у Грузији. У московским експертским круговима, чак и међу стручњацима који су, наводно, пројерменских ставова, сада има и оних што хвале Азербејџан. Добар пример је чланак Станислава Тарасова, објављен на информативно-аналитичком веб-сајту 'Регнум', у коме 'пројерменски' аутор практично предлаже Кремљу да одстрани 'издајничко, прозападно руководство Јерменије из решења сукоба у Нагорно-Карабаху и успостави директне контакте са Нагорно-Карабахом.

Уопште не треба сумњати да је руско руководство стварни аутор ове опасне иницијативе. Тарасов заступа тезу азербејџанских власти, да је Карабах "унутрашња ствар" Азербејџана. Москва је ову шему користила у процесу решавања сукоба у Абхазији, Јужној Осетији и Придњестровљу. Резултат знамо. 

Ако оно што Тарасов заговара заживи, или ако Јеменија прогута руски мамац, онда ће Карабах постати преговарачки улог у јерменско-азербејџанским односима, или ће га Русија апсорбовати" - закључак је јерменског аутора.


Вестник Кавказа - информационно-аналитическое агентство


Напомена преводиоца: У тексту на енглеском језику нема хиперлинкова на јерменске изворе. Само је, испод наслова, напоменуто да је прилог сачињен на основу чланака



Ако је уредништву "Весника Кавказа" стало да му продукција допре и до читалаца који не знају руски, требало би да се потруди да оно што нуди руском читаоцу - могућност да провери да ли је нешто тачно цитирано, какав је медиј у питању и сл. - понуди и другима, већ свиклим на узусе интернет новинарства (још увек непознатих уредничким бићима и највећем делу читалаштва српских "патриотских" интернет медија).


Предлог, иако је чланак од 18. јула: Јерменија се одрекла руског језика - Спутњик Србија


Изворни текст на руском: ″Антиармянские козни″ Кремля | Вестник Кавказа
Извор: Kremlin's "anti-Armenian schemes" | Vestnik Kavkaza
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано , на MX Linux

6 коментара:

  1. A da ti ipak malkice ne "furas" rusofobiju ispod zita. Onako malkice. Ili moze ti se?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Прочитај шта пише на насловној страници, испод назива блога.

      Другим речима, не пишем и не преводим шта је баби мило.

      Тачно, може ми се. Не водим "Ћирилизовано" за платицу и пазећи да не повредим "руку која ме храни".

      А то за русофобију ме насмеја. Довољно је само прелетети погледом наслове...Истина, има их неколико хиљада, али ви, ви због којих је и настао појам "когнитивна дисонанца", нешто нисте склони читању штива које није - у потпуности! - у складу са оним што, не мже се рећи мислите, него осећате.

      И научи се да је непристојно критиковати из безбедне анонимности. Знаш ли да ће у Русији, ускоро, по новом закону, свако ко се оглашава на интернету то морати да чини под именом и презименом и са регистроване ИП адресе?

      Лично, ја то не само да подржавам, него сам и за строжије мере. Рецимо, за полагање "интернет испита", да се види има ли кандидат бар минимум писмености, пристојности и знања о медијима .

      Живео Путин! Јашта :)

      Избриши
  2. Kolko sa se ne krijem, e-mail: gorstoi@yahoo.com ukoliko su potrebne neke druge generalije... a sto se tice pismenosti, mozda cu ovde nesto i da naucim. Bez ironije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Јаху" е-пошта?!
      Па ти си бронтосаурус, бре.
      Пре неки месец су хакери покрали стотине хиљада лозинки за "Јахуову" пошту, директорка им најурена...
      Али ти очигледно не мариш за такве ствари, чим стављаш адресу на увид свима. То се не ради, ако ни због чега другог оно да не би био засут рекламама.
      Ја за "јавне" ствари користим Гуглетину пошту - кад већ морам и Блогер, такође "Гуглов" - али за озбиљну и личну преписку - "Јандексов" сервис. Шпијунирају и Руси, ал' кад већ мораш да... знаш шта хоћу да кажем.
      Јеси ли укапирао да је "Весник Кавказа" руски државни медиј, и да је овај чланак горе критика јерменских превртача?
      Прати мало и како Казахстан све више ђурује с Западом.
      Будаласто је затварати очи пред чињеницом да Путин и Кремљ нису толико успешни на спољнополитичком плану као што се у нашим "пареиотским" медијима представља. Сви би ми волели да није тако, да је и руска политика према Србији паметнија - нећеш ваљда рећи да је паметно што есенесовцима редовно дају подршку пред изборе? - али ето, да простиш, ни Путин није светац.

      Избриши
  3. Nisu dinosauri izumrli sto je baba tako htela, nego sto im je doslo vreme. Potvrdjujem sto si napisao. Imam neka skromna saznanja. Sto ce reci znamo dijagnozu, al neznamo terapiju... Problem je sto vreme ide, al mi klizimo, ne radi vreme za "nas". A imam i yandexov, mogu i tamo, sto se tice prepiske. A da okrenem i na cirilicu, da me i zbog toga ne samarate? Zivi bili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Што се тиче ћирилице, видео сам како су неки моји пријатељи насртљиви, и да то не даје плода, па ћутим, осим ако се ради о тобоже патриотском новинарству а на ватиканоидном писму.
      Исто важи и за "незнамо" и сл..
      Поздрав
      П.С. Код читалаца и пријатеља ћутим код правописа јер сам се уверио да је углавном реч о шљамперају, непажљивости, а не о незнању. Код професионалног и писања које претендује да има квалитете мајсторског рада, и писмо окупатора, и непознавање и потцењивање правописа су, сматрам, неопростиви.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!