Љубавни случај Нарендре Модија и Доналда Трампа


Фотографија: ПТИ

Када се у јуну састао с Трампом, Моди је поново показао да воли да се  грли. Затеченом Трампу је главу положио на прса, стиснуо га у загрљај...Душу дало за насловне стране индијских новина и коментарисање Модијевог политичких одлука, ослонаца и држања. 

Још кад је Трамп прошле недеље најавио да ће Индија имати значајнију улогу у Авганистану, и почео да куди индијског архинепријатеља Пакистан због тетошења терористима, Моди је, нема сумње, био на седмом небу. Скоро као да су се остварили „влажни снови“ првог човека хиндутве (хиндуистички национализам – прим. прев)!

Рекох „скоро“, јер је Трамп условио своју срдачност: Индија има да пружи већу економску помоћ Авганистану. А условљавање квари Модијево саморазумевање - Ја као појава историјских размера.

Нешто слично као када је Трамп од ЕУ захтевао да више пара даје за НАТО.

Сироти Моди, од доласка на власт чини све не би ли га Америка пригрлила. На први поглед, у томе је и успео: Сједињене Америчке Државе су Индију прогласиле за свог стратешког партнера у домену одбране. Звучи лепо, али шта стварно значи никоме није познато. Без обзира што је Индија скупо платила такву ознаку. Моди је одбацио несврставање којега се Индија придржавала још од стицања независности, и то науштрб Русије, главног индијског снабдевача оружјем. Али ни ова не би лења, приближи се Пакистану и...И Русија и Пакистан одржаше прве заједничке војне маневре.

Упад Индије у Донгланг, под контролом Кине, у време када је Моди у Вашингтону грлио Трампа, била је проба докле ће Вашингтон ићи у подршци Њу Делхију у територијалном спору с Кином. Моди се сигурно грдно разочарао када је видео да се Трамп ни на шта обавезује, да само позива обе стране да спор око границе решавају дипломатским средствима.

А сад још и ово – каже да жели да Индија мора да плати више за своју већу улогу у Авганистану! Изгледа да је Моди за Трампа нешто као банкомат за покривање дела трошкова окупације Авганистана. Можда му затражи и да пошаље војску.

И срушише се влажни снови Нарендре Модија. Хоће ли се претворити у ноћну мору, питање је сад.

www.counterpunch.org — Tells the Facts, Names the Names

Аутор: Џери Браун
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!