Пол Крејг Робертс: Пропаганда, где год да погледаш (наставак)

Претходно: Пол Крејг Робертс: Пропаганда, где год да погледаш


Paul Craig Roberts - Official Homepage


"Гуглов" инжењер, с докторатом Харварда, који се дрзнуо да преиспитује идеолошку културу засновану на не-чињеницама што влада у компанији, најзад је идентификован  и шутнут с посла.

Директор "Гугла" Сундар Пичај је такву одлуку образложио тиме да је њихов запосленик прекршио "Гуглов" кодекс понашања и "прешао преко црте тиме што је заговара штетне стереотипе о половима на радном месту". Несрећни Џејмс Дамор је потврдио да је отпуштен, како рече, због "понављања родних стереотипа" у ставовима које је износио."
Али не само што је отпустио, или потпредседници за контролу мишљења Данијели Браун допустио да отпусти Дамора, Сундар Пичај је отишао и корак даље, поставши карикатура лицемерја. "Гуглов" директор се обратио Даморовим "колегама, који су почели да се питају да ли ће и за њих бити опасно ако почну да износе своја мишљења на радном месту, посебно мишљења и ставове мањине. И они мисле да су у опасности, а то већ није у реду. Радном народу се мора омогућити да слободно изражава неслагање.

Што мисли и Пичај, без обзира што је Дамора отпустио управо због изражавања мишљења: "Ми снажно подржавамо право Гуглера да се слободно изражавају. многа питања која је Дамор покренуо у писму - рецимо у оним пасусима у којима се критикује 'Гуглова' обука, преиспитује улога идеологије на послу, и да ли су програми за жене и друге  потцењене групе довољно отворени за све - јесу важна питања. Аутор има право да изражава своје (sic)  погледе на та питања - и ми охрабрујемо стварање средине у којој ће људи моћи то да чине, остајући доследни својој политици да не кажњавамо за подстицање оваквих дискусија" - Google has fired the employee who penned a controversial memo on women and tech - Recode

Са изузетком феминистичке идеологије. Феминизам Гуглери не смеју да критикују.

Изненађени? Не треба да нас изненађује што "Гугл" сузбија слободно изражавање. Има довољно доказа да "Гугл", НСА и ЦИА, супротно Уставу и законима али руку под руку, раде на још обухватнијем и детаљнијем шпијунирању - свакога и свугде, да би сузбили независно и критичко мишљење и изражавање.

Тако је, на пример, World Socialist Web Site 31. јула објавио: "Гугл' је у периоду од априла до јуна обавио велику ревизију свог претраживача, тако да је сад у стању да ускраћује несметан приступ интернет-сајтовима који делују независно од корпоративних и државних медија. Од када су уведене ове промене, многе веб-странице које заговарају левичарске, антиратне и прогресивне ставове су забележиле пад посета које генерише претраживање Гугла. Тако смо и ми, за само месец дана, имали за 70% мању посету преко Гугл-претраживача".

Грејем Ванберген је за "Глобал рисерч" побројао 13 веб-сајтова које је "Гугл", произвољно, означио да шире лажне вести и теорије завере, чиме им је број читалаца смањен, како коме, од 19 до 67 посто:

- wsws.org (67%)
- alternet.org (63%)
- globalresearch.ca  (62%)
- consortiumnews.com (47%)
- socialistworker.org (47%)
- mediamatters.org (42%)
- commondreams.org (37%)
- internationalviewpoint.org (36%)
- democracynow.org  (36%)
- wikileaks.org (30%)
- truth-out.org (25%)
- counterpunch.org (21%)
- theintercept.com (19%)

Свих ових 13 сајтова су далеко од лажних вести и теорија завере. Потпали су под "Гуглову" цензуру зато што разоткривају "службене лажи" које се народу потурају као објашњења. Са штампом, телевизијским кућама и Националним јавним радиом по својом контролом, америчка владајућа олигархија сада креће у скривање и затирање објашњења на интернету, оних која се не слажу са лагаријама власти а служе да Американци остану  заточени у Матриксу.

"Гугл" је монопол. Некада, пре него што су монополисти смеричко антитрустовско законодавство, нпр. "Шерманов закон", претворили у мртво слово на папиру, "Гугл" би био разбијен. Али "Гугл" је данас света крава, заштићен је не само због непостојања антитрустовских закона, него и зато што је више но користан Америчкој Полицијској Држави. Да нема предане сарадње "Гугла", шпијунска мрежа НСА била би непотпуна, а то се већ не сме допустити, пошто служи потребама владајуће олигархије.

"Гугл" злоупотребљава своју моћ на више начина. На пример, захваљујући "Викиликсу" знамо да је у "процурелој" Подестиној електронској пошти и једно писамце "Гугловог" велможе Ерика Шмита, у којем он Черил Милс препоручује шпијунске капацитете своје куће, да стоје на располагању демократама, да им помогну да победе на председничким изборима.

Значи, "Гугл" се определио - биће чудовиште, Кербер, чуваће лажи и идеологије од истине. Осим ако се нека друга држава не дрзне да створи претраживач који би био конкурентан овоме под контролом Вашингтона, истина ће бити збрисана, нестаће.


На исту тему, само "у ситна цревца" и уз гарнирунг од виспрених коментара читалаца: MoA - Equality Or Diversity? - An 'Outrageous' Memo Questions Google


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Google Is Committed To The Suppression Of Free Speech - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

1 коментар:

  1. За то време, на брдовитом Балкану, јавна кућа (РТС) у копродулцији спрема криминалистичку серију са 5 жена у главним улогама - није феминистички лоби умешао прсте?

    http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/401/film-i-tv/2828480/snima-se-pet-nova-rts-ova-kriminalisticka-serija.html

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!