Зашто је Порошенку потребно да Русија буде проглашена за агресора

Илустрација преузета из bne IntelliNews - LONG READ: Poroshenko’s empire – the business of being Ukraine’s president

Порошенков портпарол је најавио усвајање закона којим ће Русија бити проглашена за агресора. Кијевски режим је до сада хиљадама пута Русију назвао агресором, против "агресора" предузимао и одговарајуће акције, па чему сад и закон, зашто је потребан?

1. Главни разлог је то што треба створити законску основу за поједностављење додељивања финансијске помоћи кијевском режиму од Међународног монетарног фонда. Сада се таква помоћ додељује уз најозбиљније кршење повеље ММФ-а, с чим се не може ићи у недоглед. Овај закон ће омогућити западним савезницима Кијева да тамошњем режиму не додељују новац из сопствених државних буџета, већ из међународних фондова. Што значи и на рачун Русије, наравно.

2. Овим законом се ствара могућност проглашавања ратног стања на југоистоку, на територији Новорусије која је још увек под окупацијом Кијева, где влада велико незадовољство због страховладе бандериста. Иако ратно стање тамо у пракси влада већ три године, његово званично увођење би дало више могућности за прогањање "недомољубних".

3. Закон ће Порошенку, буде ли закључио да ће изгубити од Јулије Тимошенко или му се учини да би избори превише дестабилизовали режим, омогућити да одбије расписивање избора.

4. Са ослонцем на закон, Порошенко ће имати више могућности да манипулише политичким процесима како би ојачао своју власт.

5. Порошенко се спрема за "ноћ дугих ножева", када ће његови такмаци Аваков, Турчинов и Јацењук остати без својих приватних војски. Парцијално ратно стање би у тој ситуацији било више но корисно.

6. Доношење оваквог закона је наставак политике Кијева да не примењује и саботира Мински споразум, као и политике Запада да користећи Украјину врши притисак на Русију, што би требало да доведе до промене, тј. уклањања "Путиновог режима".

http://www.stalkerzone.org/

Претходно: Олег Царев о значењу Матисове посете Украјини на Дан неовисности

Аутор: Сергеј Марков
Изворни текст на руском: Sergey Markov - Украина 1259. Спикер Порошенко объявила, что будет...
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на -у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!