Дебкафајл: Може ли Путин да Хезболах држи подаље од израелске границе?


Израелске северне границе, са Сиријом и Либаном, већ су на удару, па се премијер Бењамин Нетањаху спрема да у среду 23. августа, у црноморском летовалишту Сочи, у витално важном сусрету са председником Владимиром Путином изнесе сву забринутост Израела због ситуације на југу Сирије.

Јерусалимски уред премијера је саопштио да ће са Нетањахуом у Сочи отићи и директор Мосада Јоси Коен, који се управо вратио из Вашингтона, где је, безуспешно, покушао да Трамповој администрацији скрене пажњу на погоршану безбедносну ситуацију на северним границама Израела, где су руске јединице састављене од муслимана већ запоселе положаје.

Извори "Дебкафајла" кажу да се Коен из Вашингтона вратио празних руку из три разлога:

1. Бела кућа је била преокупирана домаћом политичком кризом.

2. Председник Доналд Трамп је одлучио да потпуно обустави сва дејства америчке војске у сиријском сукобу, осим рата против Исламске државе.

3. Трамп је одбио да саслуша све компромисне предлоге у погледу споразума о сарадњи у Сирији што га је постигао са Путином, поготово оне што се односе на стварање деескалационих зона које би требало да доведу до постепеног обустављања сукоба.

Израел и Јордан су више пута износили примедбе на овај аранжман, посебно на део о својим голанским границама са Сиријом - на шта су остали глуви и Москва и Вашингтон.

Амерички секретар одбране Џејмс Матис је у понедељак дошао у Аман, да би разговарао о забринутости Јордана због размештања проиранских шиитских милиција дуж своје границе са Сиријом.

Да је таква забринутост оправдана показало се протеклих дана, јер су сиријска војска и њени проирански шиитски савезници, укључујући Хезболах, истовремено кренули на Даир ез-Зор на истоку, Свејду на југоистоку, Хаму у централном делу, и на планински масив Каламун на сиријско-либанској граници на западу Сирије - све уз обилату руску ваздушну подршку, често уз десантирање падобранаца.

Пошто су остварили напредак на сва четири наведена фронта, "савезници" ће, истичу извори "Дебкафајла", погранична подручја уз Јордан, Ирак и Либан вратити у пређашње стање, стање пре избијања грађанског рата 2011. године. Тиме ће се непријатељ приближити северним вратима Израела више него икада раније.

Њихово брзо напредовање ће сасвим потрети ефекте деескалационих зона, творевина америчког и руског председника на две сиријске границе. И то уз пуну подршку Русије! Офанзива на Свејду и опкољавање деескалационе зоне око Даре - све под руском заштитом - су сиријску војску и Хезболах већ довели на саму јорданску границу.

Сви су изгледи да ће ова тактика убрзо бити примењена и на деескалациону зону око Кунеитре уз израелску границу на Голану, иако су тамо руске јединице за надзор, као што су и у Дари.

Штавише, како сиријски режим са својим проиранским савезницима све успешније осваја територије, то се брже распада сиријски антиасадовски побуњенички фронт, осим онога који чине Исламска држава и друге исламистичке групе, а има и побуњеника који су "бацили пешкир у ринг" или прешли на Асадову страну. Распадање сиријског покрета отпора, ако не буде заустављено, кад-тад ће захватити и редове побуњеничких група укопаних на сиријском делу Голана, а онда...Онда ће Израел моћи само да гледа како се топи тампон зона која је служила као безбедносна препрека пуне четири године.

Чак и када би Путин, не би ли умирио израелског премијера, дао гаранције да сиријске и проиранске снаге неће запосести подручје уз израелску границу на Голану, не би то било богзна шта, јер ако би Вашингтон одбио да исто учини, мало је вероватно да би их ико уважавао. Иако је Русија у доминантном положају кад је у питању судбина Сирије, ипак није једини кадија у Дамаску. Ту су и Иран и Хезболах - па чак и Башар Асад - сви кадри да узму ствар у своје руке и крену у дејства с ограниченим циљем - потпалити границу са Израелом. А зашто?

Ако ништа друго, оно да Путина, Трампа и Нетањахуа подсете да неће Израел одређивати каква ће бити ситуација на израелској граници, да то зависи искључиво од интереса Ирана и Хезболаха, па чак и Башара Асада.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security


Претходни плотуни "Дебкафајла" у медијској припреми за напад на "Асада и његове савезнике":


- Дебкафајл: И слизаше се Вашингтон, Асад, Иран, Либан и Хезболах (уз малу помоћ Русије)

- "Дебкафајл": Русија разместила своје јединице на само осам километара од израелског Голана (ламент)


Извор: Can Putin keep Hizballah from Israel’s borders?
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

1 коментар:

  1. Поздрав аутору уз одавање признања за сву енергију коју улажете да осветлите овај мрачни сербски медијски простор.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!