Да, треба да "учимо од Израела", али не преко "Видовдана" и "Фејсбука"

Прво текст "Видовдана" - у пуној наказности, онако како је тамо данас објављен, а онда коментар.


Јелена Јелисавчић: Учимо од Израела



Kатарска медијска кућа (британског оснивачког и интересног капитала) Ал Јазеера брутално се обрушила на све што је српско – српску историју, српску ћирилицу, српске хероје, српске жртве, српску православну цркву, САНУ, српску децу, у недавном чланку поводом најављене Декларације о опстанку српске нације. Овај медиј нам препоручује да заборавимо нашу агресивну и вечито хегемонистичку политику и саградимо у Београду споменик жртвама Себренице.
С друге стране света, пре неколико дана, Ал Јазеера Арабиц и Ал Јазеера Енглисх су изгубили акредитиве и угашен им је канал. Та држава је Израел. Град из кога су протерани зове се Јерусалим. Методологија је – нема преговора, наша земља наша правила.
Учимо од Израела.
И да. Што се тиче препоруке Ал Јазеера Балканс да саградимо у Београду меморијални центар посвећен шехидима јер ће једино тада бити крај сукобу два народа, тешко.
Јер 8674….није крај.

Фејсбук

Извор: Јелена Јелисавчић: Учимо од Израела | Видовдан Магазин


 Александар Јовановић / Ћирилизовано


Треба ли да објашњавам зашто политичке теме не пратим преко "Фејсбука"? Ако и треба, немам воље за тако нешто, па нећу коментарисати ни избор извора уредника "Видовдана". А и не бих да цвељам Јелене :)

Избор "Видовдановог" извора нећу коментарисати, али, пошто се и сам залажем да од Израела учимо шта треба учити, хоћу тачност "вести" садржане у тексту пропагандистичког средства СНС-а, односно:

"С друге стране света, пре неколико дана, Ал Јазеера Арабиц и Ал Јазеера Енглисх су изгубили акредитиве и угашен им је канал."

"Видовдан" каска за догађајима. Ево шта је јуче, 30. августа, објавио "Тајмс оф Израел":

Израел одустао од затварања "Ал Џазире"


После саслушања, владин биро за штампу је донео одлуку против одузимања акредитације дописнику "Ал Џазире", који је оптужен да је за своју делатност рекао да је саставни део палестинског покрета отпора - Israel backs away from shutting Al Jazeera | The Times of Israel

Итд. Кога интересује, нек' чита даље сам. Битно је да је Држава Израел (званични назив ционистичког ентитета) одустала од првобитне драстичне одлуке, с тим да ће Палестинац бити под надзором наредних шест месеци...

Дакле, "Видовдан" - залажући се за ИСПРАВНУ ствар, тј. да се медиј покровитеља главосеча протера из Србије - преноси, непровавајући, НЕТАЧНУ вест, и то, што је још штетнији дилетантизам, у механички и наказно ћирилизованом тексту.

Од есенесовског медија боље се не може очекивати. Намесничка сорта би да повремено учини и нешто корисно - али како ће, кад јој и "врх", у најбољем случају, чине медиокритети и полудилетанти.

Али доста о њима.

Уместо образложења зашто и шта се залажем да учимо од Израела и Јевреја, лепој Јелени и вама, поштовани читаоци (и оних силних антиционистичких текстова објављеним на "Ћирилизовано"), препоручићу само једну ствар, да прочитате Why the Jews Are so Educated?   - Why Nations Fail - Why Nations Fail by Daron Acemoglu and James Robinson.


Снимак целе странице есенесовског недела:




1 коментар:

  1. И Видовдан пева у хору? А мислио да су мало другачији... Треба пажљивије читање. А што се тиче текста, да, треба учити од свих, па и од наљућих непријатеља. Непознавање и потцењивање је кобно по квалитет анализе. Кисинџер је био бољи познавалац социјализма од доста водећих са истока.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!